open-navfaktor-logo
search
Objavila obavještajna služba
Ukrajina: Rusi planiraju "veliku provokaciju" u Mariupolju kako bi zavarali svijet
Uoči obraćanja Volodimira Zelenskog Vijeću sigurnosti UN-a, ukrajinska obavještajno-sigurnosna služba SBU objavila je da Rusija planira ogromnu provokaciju u Mariupolju, razorenom gradu na jugu zemlje, pri čemu krivnju želi svaliti na ukrajinsku vojsku.
05.04.2022. u 18:00
get url
text

- Rusija priprema provokaciju velikih razmjera u Mariupolju kako bi za to optužila Ukrajinu. Zločini u Buči bili su šok za cijeli svijet. Vojska "oslobodilaca" je jasno pokazala da je to zapravo "ruska mjera" - ubijena djeca vezanih ruku, silovane žene, unakažena tijela muškaraca... Nemilosrdno koncentrisano zlo svoje djelovanje cinično prikriva nespretnim basnama o nacistima. Stoga je glavni zadatak ruske propagande danas je da skrene pažnju publike, kako međunarodne tako i domaće, što je više moguće - naveli su iz SBU.

Kako dodaju, scenariji za nove laži već je razvijen.

- Konkretno, laži o navodnim zločinima ukrajinskih branilaca Mariupolja aktivno se "bacaju" u informativno polje. Prema dostupnim podacima, okupatori spremaju falsifikaciju velikih razmjera: planiraju da na jednom mjestu okupe tijela stanovnika Mariupolja koje su ubili sami Rusi i predstave ih kao masovne žrtve ukrajinskih trupa. U tu svrhu nedavno su kružile lažne teze da "Ukrajinci koriste civile kao živi štit - navode.

Dodaju kako su već početkom marta građani Mariupolja bili prisiljeni sahranjivati ​​mrtve u masovne grobnice.

- Planovi okupatora da se skinu sa sebe odgovornost za ova ubistva još jedan dokaz da smo u ratu sa pravom hordom koja se već toliko okaljala zločinima da niko neće vjerovati njenim jeftinim lažnjacima - navode iz SBU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.