open-navfaktor-logo
search
Zelenski potpisao dekret
Ukrajinci se odrekli fudbalske legende: Zabranjen mu ulazak u zemlju na 10 godina
Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, potpisao je odluku koja se odnosi na stotinjak ljudi koji su odbile osuditi rusku agresiju, a među njima je i bivši fudbaler Anatoli Timoščuk.
09.01.2023. u 12:22
get url
text

Rekorder po broju nastupa za ukrajinsku reprezentaciju (144) punih 16 godina je nosio dres ove zemlje (od 2000. do 2016), ali je u martu prošle godine, nedugo nakon početka ruske invazije, izbrisan iz registra igrača ukrajinske reprezentacije, jer je ostao raditi u Rusiji.

On i dalje radi kao pomoćni trener u Zenitu iz Sankt-Peterburga, što su mu mnogi Ukrajinci zamjerili i smatraju da je izdao domovinu.

Pored već spomenutog brisanja iz registra reprezentativaca, Timoščuk je sada saznao da zbog ovog dekreta ne smije ući u Ukrajinu idućih 10 godina, a uz to mu je i zamrznuta sva imovina (koju ima u Ukrajini). Također, po isteku tih sankcija više se nikad neće moći baviti fudbalom u Ukrajini.

Timoščuk je u tri navrata proglašavan je ukrajinskim fudbalerom godine, a 2006. je, nakon što je s reprezentacijom dogurao do četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, čak dobio i Orden za hrabrost.

Svojedobno je proglašen i počasnim građaninom svoga rodnog grada Lutska, ali po svemu sudeći, Ukrajincima ostati upamćen kao čovjek koji je u doba ruske agresije bio i ostao na plaći u Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.