open-navfaktor-logo
search
Agresija
Ukrajinski ministar odbrane: Najgori scenarij je iza nas; Civili bježe iz Kijeva
Mnogi civili pokušavaju napustiti Kijev zbog straha od ruskog napada, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksandar Rodnjanski.
24.08.2022. u 08:14
get url
text

On je rekao da postoji određena zabrinutost da bi napad mogao pogoditi centre donošenja odluka u glavnom gradu Ukrajine.

- Ljudi reagiraju na vijesti. Ne žele provoditi previše vremena u blizini centra i u blizini zgrada naše vlade. Postoji rizik da će Rusija pokušati napasti kako bi kompenzirala svoju nesposobnost da postigne bilo kakav uspjeh na bojnom polju, da postigne bilo kakav uspjeh u pokoravanju Ukrajine i zapravo sve neuspjehe koje je pretrpjela u posljednjih šest mjeseci - rekao je.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je najgori scenarij u ratu s Rusijom već je prošao.

- Mi smo u fazi stabilizacije svih bojišta i bojnih linija s malim pomicanjem jedinica i tu smo napravili puno dobrih mjera odvraćanja - rekao je u razgovoru za CNN.

On je dodao kako vjeruje da je Ukrajina na rubu nove faze rata te da započinje protuofanzivnu kampanju "u drugom smjeru".

Na pitanje boji li se da će se međunarodna zajednica početi umarati od rata, Reznikov je rekao da bi "sindrom umora" mogao naštetiti borbi Ukrajine protiv Rusije.

- Ja to zovem sindromom umora i za mene je to jedna od glavnih prijetnji - rekao je i dodao:

- Moramo raditi na tome da isključimo tu prijetnju, moramo komunicirati, nemojte biti umorni. Jer to je vrlo, vrlo opasno za nas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.