navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Britanci testiraju sistem

Umjetna inteligencija dijagnosticirat će demenciju nakon samo jednog pregleda mozga

Britanski naučnici testiraju sistem umjetne inteligencije koji bi trebao biti sposoban dijagnosticirati demenciju nakon jednog pregleda mozga.

Objavljeno: 11.08.2021. u 08:37
get url
text

Sistem će, osim toga, moći predvidjeti hoće li stanje ostati stabilno dugi niz godina, polako se pogoršavati ili će biti potrebno hitno liječenje.

Trenutno je potrebno napraviti više nalaza kako bi se mogla dijagnosticirati demencija. Naučnici kažu da bi ranije dijagnoze mogle uvelike poboljšati zdravlje pogođenih pacijenata.

Profesorica sa Univerziteta Cambridge Zoe Kourtzi također ističe važnost rane intervencije.

- Ako interveniramo rano, tretmani mogu započeti rano i tako usporiti napredovanje bolesti. Istodobno se može izbjeći dodatna šteta. Također, simptomi će se vjerovatno javiti kasnije u životu ili se možda nikada neće pojaviti - kaže Kourtzi.

Sistem upoređuje snimke mozga onih koji sumnjaju u demenciju sa snimkama hiljada pacijenata s demencijom te njihovom medicinskom dokumentacijom.

Algoritam koji je u razvoju moći će identificirati obrasce u snimkama mozga koje čak ni stručni neurolozi ne mogu uočiti te ih uskladiti s ishodima pacijenata u njihovoj bazi podataka.

U pretkliničkim ispitivanjima, sistem je uspješno dijagnosticirao demenciju godinama prije razvoja simptoma uprkos tomu što nije bilo očitih tragova na snimci.

Ispitivanje u bolnici Addenbrooke i drugim klinikama diljem zemlje provest će se i u drugim bolnicama diljem Velike Britanije.

Neurolog Tim Rittman, koji vodi studiju s neuronaučnicima sa Univerziteta Cambridge, nazvao je sistem umjetne inteligencije fantastičnim.

- Ove bolesti su zaista pogubne za ljude. Dakle, kad dostavljam ove podatke pacijentu, sve što mogu učiniti da budem sigurniji u dijagnozu je da im dam više informacija o njenom vjerovatnom napretku. Te informacije su potrebne za planiranje života - rekao je Rittman za BBC.