open-navfaktor-logo
search
Videoporuka
UN pozvao vjerske lidere na aktivniju ulogu u borbi protiv COVID-19
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je vjerske lidere da učestvuju u borbi protiv nove vrste koronavirusa.
12.05.2020. u 17:17
get url
text

U svojoj videoporuci Guterres se zahvalio vjerskim vođama koji su podržali poziv na globalno primirje i rekao da oni mogu imati veću ulogu u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Pozivajući vjerske vođe da upozore društva na posljedice i štetne poruke nasilja, ksenofobije i rasizma, Guterres je također pozvao da osudi sve veće nasilje nad ženama i djevojčicama tokom epidemije.

On je pozvao i vjerske vođe da ohrabre žene i potiču da one budu zastupljene jednako na svim područjima. Također ih je pozvao da podrže provođenje mjera koje je Svjetska zdravstvena organizacija postavila u skladu mjera protiv širenja koronavirusa, a u kontekstu njihove primjene tokom vjerskih aktivnosti.

Podsjetivši da su milioni učenika morali prekinuti obrazovanje zbog epidemije, Guterres je izjavio da bi vjerske vođe također trebali podržati napore u rješavanju problema na polju obrazovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.