open-navfaktor-logo
search
Afera "Diploma"
Ured disciplinskog tužioca podnio tužbu protiv Olega Čavke
Ured disciplinskog tužioca Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH podnio je tužbu protiv tužioca državnog Tužilaštva Olega Čavke, potvrđeno je iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a.
27.01.2020. u 18:00
get url
text

Kako je za Faktor potvrdio Mirza Omerović, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca, prijava se odnosi na postupanje tužioca Čavke u predmetu "Diploma".

Disciplinska tužba dostavljena je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, koje bi u narednim danima trebalo formirati Disciplinsku komisiju koja će razmatrati ovaj slučaj.

Podsjetimo, predmet "Diploma" formiran je nakon pisanja portala Žurnal, čija je novinarka bez prisustva ijednom času, za sedamnaest dana, u prazničnom periodu, završila je srednju medicinsku školu vrlodobrim uspjehom.

Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu, svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara prošle godine na svoje ime i prezime.

Diplomu je, pred kamerama, preuzela od Senada Pehlivanovića iz Fojnice, protiv kojeg, barem koliko je javnosti poznato, nikad nije provedena istraga. 

Čavka je brzinom svjetlosti, nakon što je Žurnal objavio priču o kupovini falsifikovanih diploma, umjesto osobe koja prodaje diplome (Senad Pehlivan), saslušao novinarku koja je radila ovo istraživanje. Prema njenom svjedočenju, koje je objavio portal za koji radi, tužilac je rekao da u pozivu nije navedeno u vezi s kojim će okolnostima biti saslušana, tako da je može pitati o svemu što želi.

Čavka je, navodno, predmet zaveo pod oznakom "KTA", a kako se obilježavaju predmeti u kojima nema osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Između ostalog, na teret mu se stavlja i nezakonito saslušavanje novinarke Azre Omerović, od koje je pokušao saznati ko joj je dostavio materijale o nezakonitom izdavanju diploma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.