open-navfaktor-logo
search
Online sjednica
Usvojen budžet USK, od aprila veće plaće policiji, upravi, odbili uvećati stipendije djeci boraca
Na vanrednoj online sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona usvojen je budžet Unsko-sanskog kantona za ovu godinu po hitnom postupku. Time su se stekli uvjeti za deblokadu kantona, odnosno isplate plaća, grantova, ostalih transfera.
16.02.2022. u 12:25
get url
text

Budžet iznosi oko 281,7 miliona KM i veći je za oko 5,3 miliona KM u odnosu na prvobitni prijedlog od prije dva mjeseca, koji nije usvojen.

- Najveće učešće u rashodima imaju bruto plaće i naknade. To je vezano uz mogućnost povećanja osnovice za plaće koje bi se trebalo realizirati od aprila, veće osnovice su za obrazovanje, policiju i za upravu – kazao je Vedran Prša, ministar finansija Unsko-sanskog kantona.

VEZANI TEKST - Idu veća primanja policiji i obrazovanju, na pomolu novo povećanje plaća ministrima USK?

Tokom rasprave o budžetu je zastupnik SDA Asmir Ćufurović uložio tri amandmana istakavši da za njihovu realizaciju ima novca u budžetu. Zatražio je povećanje iznosa stipendija za djecu boraca sa 85 KM na 150 KM, zatim finansiranje kupovine udžbenika za sve osnovce, ne samo za prva četiri razreda, te na kraju osiguranje novca za formiranje Direkcije robnih rezervi Unsko-sanskog kantona.

Vlada Unsko-sanskog kantona je u roku od pet minuta održala sjednicu na kojoj je jednoglasno odbila sva tri amandmana.

Ćufurović je komentirao i sam prijedlog budžeta, navodeći da je stvorena pretpostavka da svi imaju istu osnovicu, ali da nije ispravljena nepravda kada je u aprilu prošle godine odlukom Vlade USK povećana plaća i premijeru, ministrima i savjetnicima za 180 KM do 200 KM.

- I dalje to ostaje i dalje će ta nepravda boliti i prosvjetne radnike i druge koji nisu u ovom koeficijentu. To i danas ostaje u ovom budžetu – dodao je Ćufurović.

Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK, je tokom rasprave pitao da li će demobilisani borci dobiti egzistencijalne naknade za decembar, od kojeg mjeseca će primanja prosvjetnih radnika biti veća, kada će biti isplaćene obaveze po pravosnažnim sudskim presudama i kada se može očekivati formiranje Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona.

Mustafa Ružnić (NES), premijer USK, mu je odgovorio da su dva puta pozivali Klub zastupnika SDA u vezi prijedloga na budžet, ali se nisu odazvali pa nema obavezu da odgovara na pitanja osim da je planirano rješavanje Ureda, te da će stavke pobrojane budžetom poravnati do kraja aprila.

VEZANI TEKST - Vlada USK: Prvo se nagađalo o smjeni ministrice Pušac, a onda je ona "hitno" dala ostavku

Zastupnica Laburističke stranke Edina Abdić Pleho, tokom rasprave je najavila da neće podržati budžet. Ona je na glasanju bila suzdržana.

- Nije bilo potrebe da se i ove godine ne ispoštuje budžetski kalendar. Bilo bi dobro da je bila redovna sjednica, da je nacrt budžeta upućen u javnu raspravu. Praksa kakva je postala ovdje i što osuđujemo, jeste da smo izloženi brutalnom pritisku kakav je bio upućen prema meni bez obrazloženja i razloga. Laburistička stranka stoji na stavu da neće podržati budžet – dodala je Abdić Pleho.

Na današnjoj sjednici budžet je usvojen tijesnom većinom, sa 16 glasova "za", zahvaljujući online prisustvu zastupnika SDP-a Anela Šahinovića, koji je na liječenju izvan Bosne i Hercegovine.

Zastupnici su dali saglasnost i na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona za ovu godinu, koji je ključan za isplate zdravtsvenim radnicima, te je usvojen Finansijski plan Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona za 2022.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.