open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Usvojene dopune Zakona o električnoj energiji u Domu naroda, evo šta se mijenja
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, ali u različitom tekstu od onog koji je usvojio Zastupnički dom FBiH. Zbog svega, Zakon ponovo mora ići na izglasavanje zastupnicima.
29.12.2021. u 16:58
get url
text
Dom naroda FBiH

Prema usvojenim dopunama, amandmanu koji su uložili delegati Elmedin Konaković (NIP) i Aner Žuljević (SDP), a prihvatili delegati, stoji da se Zakon donosi s ciljem da, ukoliko dode do poremećaja na tržištu električne energije na način da se cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca poveća ili smanji za više od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije mora posebnom odlukom ograničiti povećanje ili smanjenje cijena snabdijevanja električnom energijom, pri čemu se isto odnosi za Ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

Na Zastupničkom domu se usvojio zakon u kojem stoji da se cijena može korigirati, smanjiti ili povećati, više od 50 posto, i da Vlada FBiH može posebnom odlukom ograničiti povećanje ili smanjenje cijene.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji u FBiH u Domu naroda FBiH Jasmin Duvnjak je predlagao da u zakonu stoji da se Zakon donosi s ciljem da, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije na način da se cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca poveća ili smanji za više od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu, međutim, o tome se nije izjašnjavalo.

VEZANI TEKST - Delegati kivni na premijera i ministra jer nisu došli: Je li rješenje rast cijene struje za 50 posto?

- Razočaran sam što niste prihvatili kompromis - rekao je Duvnjak.

Javio se za riječ i delegat Aljoša Čampara (NIP)

- Prvi grešku smo u startu napravili jer nismo poštovali Poslovnik Doma naroda FBiH, nismo dobili mišljenje Vlade FBiH. Ne mogu shvatiti da u delikatnoj situaciji za privrednike da na sjednici nemamo premijera i resornog ministra. Ovo je krucijalno važan zakon, kojim ima sličnu ili istu važnost kao budžet. Bojim se da se stvari lome preko koljena. Mislim da je povrijeđen i dignitet ovog doma. Pozvao bih sve na jednu vrstu odgovornosti. Ovo je jedno od najvažnijih pitanja u Federaciji BiH - rekao je Čampara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.