open-navfaktor-logo
search
Poplavljeno 30-ak objekata
Utvrđuje se šteta nakon nevremena u Tuzli: Za 40 minuta palo 35 litara kiše po metru kvadratnom
Usljed nevremena koje je jučer u popodnevnim satima pogodilo Tuzlu i dijelove Tuzlanskog kantona poplavljene su kuće i putne komunikacije, a materijalna šteta tek su utvrđuje. Dobra je stvar da su se svi vodotoci vratili u svoja korita.
24.07.2020. u 17:04
get url
text
Velika poplava u tuzlanskom naselju Dobrnja (jučer)
Velika poplava u tuzlanskom naselju Dobrnja (jučer)

Kantonalna uprava civilne zaštite TK saopćila je da je tokom olujng nevremena praćenog grmljavinom i jakim pljuskom za 40 min palo 34,7 litara kiše po kvadratnom metru.

- Danas obilazimo pogođene mjesne zajednice na području Tuzle i utvrđujemo štetu. Mislim da nema elemenata da tražimo proglašanje stanja prirodne nesreće na području Tuzle. Prema prvim informacija, po prijavama i onome što smo vidjeli na terenu poplavljeno je oko 30 objekata - rekao je za Faktor načelnik Civilne zaštite Grada Tuzle Slavko Stjepić.

Pored poplavljenih kuća oštećene su putne komunikacije i pokrenuta klizišta.

- Imamo tri ili četiri pomijeranja tla usljed obilnih padavina te makadamskih puteva koji su oštećeni usljed djelovanja bujičnih voda. Popisat ćemo oštećenja infrastrukture i onda će svoj dio posla obaviti nadležen službe Grada - kaže Stjepić.

Kantonalna uprava civilne zaštite TK najviše problema zabilježila je u Tuzli, tačnije naseljima Gornja Lipnica, Mandići, Dobrnja, Gornja Obodnica i Solana te u Srebreniku u naseljima Previle i Brezje.

- Uglavnom su poplavljeni objekti pored vodotoka o kojima se mora voditi više računa. Preko vodotoka se grade prelazi, zanemaruje se preventiva i onda kada dođe bujična voda lako dolazi do izlijevanja, a jučer je stanje bilo veoma komplicirano - rekao je Stjepić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.