open-navfaktor-logo
search
Gradovi pod vodom
Veliko nevrijeme na Jadranu: Orkanski jugo čupao stabla, udari jači od 140 kilometara na sat
Jadran je zahvatilo veliko nevrijeme. Za cijelu je obalu proglašeno upozorenje najvišeg stepena - crveni meteoalarm, a vrijeme će, najavljuju meteorolozi, biti opasno.
06.12.2020. u 17:22
get url
text


DHMZ je za Istru, Dalmaciju i otoke označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vrijeme. Crveni je alarm oglašen zbog olujnog, ponegdje i orkanskog juga uz udare do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru, javlja Index.hr.

Jutros se dio Omiša našao pod morem, javila je Dalmacija danas. Nizak tlak i lunarna plima uz olujan i orkanski vjetar južnog i jugozapadnog smjera uzrokovali su rast razine mora, pa je veći dio Omiša završio poplavljen. Tokom noći je na širem splitskom području bilo i kiše.

Nedjelja je donijela najjače jugo dosadašnjeg toka godine na dijelu Jadrana. Primjerice, najjači udari na Palagruži dosežu orkanska 143 km/h. U Splitu, prema službenim podacima DHMZ-a, udari dosežu 108 km/h, a na Zvjezdanom selu Mosor 104 km/h, piše Dalmacija danas.

Do 14 sati glavnina oborina je pala na sjevernom Jadranu. Pojedine lokacije u Istri i na otoku Cresu dobile su preko 90 litara kiše po kvadratnom metru.

Dalmacija je do spomenutog termina dobila tek manje količine kiše, no hladna fronta brzo se približava s područja Italije, već je zahvatila otvoreno more, gdje ima jačih grmljavinskih pljuskova. Fronta će sljedećih sati zahvatiti veći dio Dalmacije donoseći prolazne neverine.

O toplini današnjeg dana najbolje govori podatak da su najviše dnevne temperature zraka čak u Zagori prelazile 15°C, a na jugu Dalmacije ponegdje je bilo ekstremno visokih 20°C za ovaj dio godine. Dolaskom hladne fronte malo će osvježiti, a večeras je iznad 1300 metara moguć snijeg. Jugo će zamjetno oslabiti.

{$galerijaFotografija}

Hrvatska nevrijeme
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.