open-navfaktor-logo
search
Osudili blokade
Vijeće za vanjske poslove EU-a prihvatilo produženje misije EUFOR-a u BiH; Turković: Izuzetno važni zaključci
Vijeće za vanjske poslove Evropske unije donijelo je nekoliko zaključaka nakon današnjeg sastanka u Briselu, među kojima je i onaj da se potvrđuje podrška misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.
18.10.2021. u 15:02
get url
text

Istakli su da duboko žale zbog produžene političke krize u BiH, te su osudili blokadu državnih institucija.

- Vijeće poziva sve političke lidere da se odreknu politike podjela, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU - navodi se u zaključcima Vijeća.

Vijeće je pozdravilo kontinuirano provođenje operacije Althea.

- Vijeće priznaje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem strateškom pregledu operacije predstavljenom u junu 2021. godine, uključujući nalaze prema kojima prisustvo operacije nastavlja igrati ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji, kao dio ukupne EU strategije za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, Vijeće ponovo potvrđuje spremnost EU-a da nastavi izvršni mandat Operacije prema obnovljenom ovlaštenju UN-a - naveli su.

Da bi se jednogodišnja misija definitivno nastavila potrebna je odluka Vijeća sigurnosti UN-a koje zasjeda u novembru.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ocijenila je ove zaključke izuzetno važnim. 

- Podrška izvršnom mandatu EUFOR-a u osuđuje blokadu institucija BiH i traži ispunjavanje 14 ključnih prioriteta. Uvjerena sam da uz političku volju ključnih aktera te obaveze možemo ispuniti za tri mjeseca - napisala je Turković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.