open-navfaktor-logo
search
Provjera spremnosti
Vježba na Aerodromu Tuzla: Požar nakon pada aviona, unesrećene spašavao i helikopter Oružanih snaga BiH
Na Međunardonom aerodromu Tuzla (MAT) danas su hitne službe pokazale koliko su spremne za vanredne sitaucije poput pada aviona i požara koji usljed toga može nastati.
14.06.2022. u 16:03
get url
text
Vježba na MAT-u
Vježba na MAT-u

- Mi imamo zakonsku obavezu da svake dvije godine organiziramo spasilačko- vatrogasnu vježbu, odnosno provjeru provođenja plana za vanredne situacije. Pored aerodromskih službi u vježbu je ukljužena Civilna zaštita Tuzlanskog kantona, domovi zdravlja iz Tuzle, Živinica i Kalesije te vatrogasne jedinice iz tih gradova, kao i ministarstvo unutrašnjih poslova - rekao je Dževad Halilčević, v. d. direktor MAT-a.

U sklopu današnje vježbe urađena su dva scenarija jedan podrazumijeva spašavanje putnika nakon pada aviona, a drugi gašenje vatre.

{$galerijaFotografija}

- U prvom scenariju radi se evakuacija putnika iz aviona koji je pao, a u drugom gašenje požara koji je nastao nakon pada aviona. Cilj vježbi je smanjenje rizika po ljudske živote i materijalna dobra, ali i da se što prije omogući nesmetano odvijanje saobraćaja, tako što se šteta smanji na najmanji mogući nivo - pojasnio je Halilčević.

Na dašanjoj vježbi učešće je uzeo više od 100 ljudi, a među njima je aerodromsko osoblje i pripadnici hitnih službi te volonteri koji su igrali uloge unesrećenih putnika. Također, dio vježbe su bili i pripadnici Osružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su izveli helikoptersku evakuaciju povrijeđenih.

Sve učesnike vježbe danas su ocjenjivali inspektori iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

vjezba-medjunarodni-aerodrom-tuzla (8).jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.