open-navfaktor-logo
search
Pokrenulo se
Vlada FBiH na račun Doma zdravlja Bihać uplatila obećanih tri miliona KM za gradnju novog objekta
Dom zdravlja Bihać krenuo je u proceduru pribavljanja potrebne dokumentacije, dozvola za izgradnju novog objekta, a na njihov račun ove sedmice Vlada Federacije uplatila je obećanih 3.000.000 KM, potvrdio je za Faktor Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.
19.06.2021. u 09:22
get url
text
Dom zdravlja Bihać

Podsjećamo, postojeći Dom zdravlja Bihać je pretrpio ogromna oštećenja tokom prošlogodišnjeg razornog zemljotresa koji je pogodio susjednu Republiku Hrvatsku s epicentrom kod Petrinje.

VEZANI TEKST - Gradit će se nova zgrada DZ Bihać, investicija oko sedam miliona KM

Zbog oštećenja iz objekta su izmještene Covid-ambulanta, patronažna i Služba za mentalno zdravlje, kao i dio administracije.

- U ponedjeljak (14. juna) su uplaćena tri miliona KM Vlade Federacije našem Domu zdravlja Bihać. Mi smo se već pokrenuli. Slijedi izrada projektnog zadatka, izrada idejnog, građevinskog projekta... Općina Bihać nam pomaže sa oslobađanjem taksi, kod komunalija. Paralelno s tim počeli smo sa renoviranjem D bloka u sklopu postojeće zgrade kako bismo spremno dočekali zimu. Sve ovo je pokazalo da ima dobrih ljudi koji izađu ususret, i Sarajevo je još jednom pokazalo da je glavni grad naše države, zahvaljujemo se - govori nam Jusufagić.

Nije mogao precizirati kada će izgradnja objekta krenuti na terenu.

- Ja sam medicinar, nisam građevinac pa vam ne mogu reći da li će gradnja krenuti na proljeće. To moram vidjeti sa građevincima. Istina, ja sam pravio kuću, znam da sam "ganjao" građevinsku dozvolu godinu i četiri mjeseca. Ali ovo sa Domom zdravlja ide mnogo brže. Ipak, mogu reći da gradnja neće trajati dvije godine, manje će. Svi su skočili da pomognu, sve stranke. Kao što je poznato, objekat će se graditi na našoj parceli. Riječ je o projektu koji je od izuzetnog značaja i za sljedeće generacije. Dom zdravlja Bihać opslužuje 60.000 stanovnika - govori nam Jusufagić i dodaje:

- Postojeći objekat je napravljen 80-ih godina, mimo procedura i standarda i zato se dogodilo ovo što se dogodilo. Ne želim sebi dopustiti bilo kakav propust i ovo što se sada napravi, mora biti za narednih 100 godina. Organizirali smo se tako da posljedice ne osjete građani, pacijenti. Najviše osjete radnici, ali i to će proći kada se renovira blok D, da bude sve na jednom mjestu prije ulaska u zimu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.