open-navfaktor-logo
search
Nova narudžba skuplja
Vlada KS optužuje Vladu FBiH za političke pritiske u nabavci gasa
Vlada Kantona Sarajevo neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja, uprkos političkom pritisku sa federalnog nivoa, osnovna je poruka sastanka članova Vlade KS sa čelnicima Sarajevogasa i Toplana koji još traje. Iako se ranijih godina naručivalo oko 1,3 miliona kubika gasa u januaru, nova kantonalna garnitura u Sarajevu poručiila je 900 hiljada kubika gasa za januar. Iz Energoinvesta su saopćili da su nudili novu narudžbu, ali Sarajevogas i Toplane nisu odgovorili na ponudu dobavljača gasa za Bosnu i Hercegovinu.
25.01.2022. u 11:52
get url
text
Vlada KS, Sarajevogas, Toplane

U posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno 215.000 kubika gasaa manje u odnosu na garantovane količine, navedeno je u saopćenju sa sastanka Sarajevogasa i Toplana i nadležnih ministarstava u Vladi KS. 

Kako je rečeno na sastanku, manjak je nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika gasa Arcerol Mittala, na ime navodnog remonta. 

Energoinvest u ovom trenutku traži da građani Kantona Sarajevo plaćaju tržišnu cijenu gasa za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene, dok Arcelor Mittal dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama. Vlada KS neće dozvoliti da taj udar podnesu samo građani. 

Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima, zbog reduciranih količina gasa, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.