open-navfaktor-logo
search
Sastao se s Pahorom
Vučić: Jednom da je neko pomenuo formiranje "velike Srbije", objesili bi me u Briselu
Predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je danas da izjave o promjeni granica na Zapadnom Balkanu ugrožavaju mir i sigurnost u regionu, da to važi za sve koji se u posljednje vrijeme služe takvim izjavama, i da jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promjeni granica na Zapadnom Balkanu jeste proširenje Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).
28.11.2021. u 17:14
get url
text
Press konferencija Pahora i Vučića

Pahor je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem istakao da ostaje privržen ideji ulaska Zapadnog Balkana u EU jer je to važno za blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu i EU.

Ocijenio je da je proces uključivanja Zapadnog Balkana u EU suviše spor i da zbog toga jačaju politike nacionalizama i promjene granica, koje su opasne za mir i sigurnost.

Naveo je da se u razgovoru sa Vučićem složio da, ako bi EU u vrlo kratkom vremenu uspjela da otvori svoja vrata za sve narode i države Zapadnog Balkana, ne bi više bilo povećanja nacionalizma i razmišljanja o promjeni granica, i da je zato u prirodnom interesu EU da širenje na Zapadni Balkan ostane u agendi Evropske komisije, Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta.

Pahor je rekao da sa odobravanjem gleda na inicijativu "Otvoreni Balkan" zato što je ne vidi kao alternativu proširenju EU već kao paralelni proces koji inspiriše saradnju država u regionu i otklanja bilateralne i multilateralne probleme koji bi mogli da ugroze mir, sigurnost i ekonomsko blagostanje.

Dodao je da će se tokom susreta sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, koji su planirani za ponedeljak u Prištini, založiti za to da dođe do implementacije Briselskog sporazuma u okviru dijaloga između Prištine i Beograda koji je, kako je ocijenio, "zastao, što izaziva zabrinutost, i trebalo bi da se nastavi, jer zastoj nikome ne koristi".

Upitan da li je Pahora pitao zašto EU ne osuđuje izjave albanskih zvaničnika o tome da bi trebalo da se formira "velika Albanija", srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je istakao da Pahor nije odgovoran za to, i ocijenio da EU već kasni sa reagovanjem jer su te izjave date prije deset dana.

- Zamislite da mi ovde počnemo da pričamo - a ne pričamo i nećemo da pričamo - o ujedinjavanju s nekim drugima, bilo bi potrebno minut i po da reaguju iz Brisela i svih evropskih gradova - požalio se Vučić.

On je rekao da bi za odsustvo reakcija o izjavama o "velikoj Albaniji" trebalo pitati Brisel i da bi odgovor EU na pitanje zašto ih nema bio - "zato".

Vučić je ocijenio da vlada stav da Srbi nemaju pravo da pričaju o ujedinjavanju, dok svi drugi to pravo imaju.

- Jednom da je neko pomenuo formiranje "velike Srbije" - objesili bi me u Briselu, a formiranje "velike Albanije", to nema veze, to je usput, onako - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bi Srbija trebalo da otvori nove klastere u pristupnim pregovorima sa EU, jer je ispunila uvjete, ali da ne zna da li će oni biti otvoreni, jer u EU postoji princip da se pronađe neka zemlja koja će tražiti da se zbog bilateralnih razloga nešto zaustavi i naveo da "tako Bugarska radi sa Sjevernom Makedonijom", i da će tako u slučaju Srbije "učinti Hrvatska, ako zatreba, ili neko drugi".

Naveo je da ne želi nikome da se dodvorava, da je Srbiji najvažnije da se razvija i naveo da se Srbija najbrže kumulativno razvija u cijeloj Evropi.

Vučić je rekao da je "u redu i hvala" ako EU prihvati sve što je Srbiija uradila, "posebno oko vladavine prava", ali da je "u redu i hvala", ako EU kaže da to nije urađeno dovoljno, "jer mi svoju zemlju uređujemo zbog nas".

U vezi s protestima koji se održavaju u Srbiji zbog izglasanih zakona o eksproprijaciji i referendumu i reakcije policije koji prate te proteste, Vučić je ocijenio da je to "mnogo imanentnije" u EU nego u Srbiji, uz naglasak da u Srbiji "nemamo vodene topove i ništa živo ne koristimo" i da je sretan što "u Srbiji sve normalno funkcionira".

Govoreći o ljudima koji su svoj protest iskazali blokiranjem puteva u Srbiji, Vučić je rekao da oni krše Ustav i elementarnu normu o slobodnom kretanju.

Ocijenio je da u Srbiji "možda ima malo viška demokratije, svi mogu da zatvaraju lokalne puteve i auto-puteve, što građani u EU nemaju pravo", izrazio nadu "da ćemo valjda i mi dostići taj demokratski nivo" da država protiv onih koji blokiraju puteve reaguje u skladu sa Ustavom i zakonom, i da će oni koji protestuju jednog dana shvatiti da "nije normalno" blokirati puteve u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.