open-navfaktor-logo
search
Izazvao pažnju
Vučić: Pažljivo ću pogledati izjavu predsjednika Hrvatske o Kosovu
Pažljivo ću pogledati izjavu predsjednika Republike Hrvatske, izjavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon ocjene Zorana Milanovića da je Kosovo "oteto od Srbije".
30.01.2023. u 14:28
get url
text

- Vidio sam u jednoj rečenici šta su mediji prenijeli, volio bih u cijelosti vidjeti tu izjavu hrvatskog predsjednika - rekao je Vučić na pitanje kako komentira Milanovićevu izjavu.

On je na zajedničkoj press konferenciji poslije razgovora s češkim predsjednikom Milošem Zemanom u Beogradu istaknuo da će "s pažnjom pogledati" izjavu hrvatskog predsjednika o Kosovu, prenosi Hina.

VEZANI TEKST - Milanović kao portparol Kremlja: Kosovo je oteto od Srbije, Ukrajinci mrze Ruse, Krim nikada neće biti u Ukrajini

Milanović je ranije danas ocijenio da će se Rusija pozvati na aneksiju Kosova i da "Krim više nikada neće biti Ukrajina". 

- Ja stojim iza Kosova i podržavam ga. Ali ko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (...) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego cijelog koncepta u kojem neko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi - onda je to kriminal - rekao je Milanović novinarima nakon ispraćaja 3. hrvatskog kontingenta u Litvaniju.

Milanovićeva izjava o Kosovu izazvala je i veliku pažnju i odobravanje u srbijanskim medijima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.