open-navfaktor-logo
search
Položio zakletvu
Vučić u novom mandatu najavio bolje odnose sa Zagrebom i Sarajevom
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu u Narodnoj skupštini za drugi predsjednički mandat.
31.05.2022. u 13:04
get url
text

Poručio je kako želi biti "predsjednik svih i predsjednik za sve, prvi u obvezama, a posljednji u privilegijama, raditi više, ne tražiti više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju", javljaju srbijanski mediji.

Govoreći o odnosima u regiji, Vučić je kazao da se trebaju poboljšati odnosi Beograda sa Zagrebom i Sarajevom.

- Vrata Beograda bit će uvijek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom, ali uvijek ćemo štititi interese međunarodnog javnog prava, poštivanje Dejtonskog sporazuma, poštivanje Ustava i integriteta BiH. Uvijek ćemo tražiti da nema mijenjanja Dejtona bez saglasnosti sva tri naroda i uvijek ćemo biti uz RS – naglasio je Vučić.

Također je napomenuo kako će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost.

- Svuda oko nas su ili NATO zemlje ili zemlje u kojima se nalazi NATO. Nema nijednog područja, entiteta ili zemlje do Srbije koja nije u NATO-u. Neki navode to kao problem, ali što je problem što vjerujete svome narodu, junačkom genu svojih građana - istaknuo je Vučić.

Nova vlada Srbije, prema njegovim najavama, bit će formirana do kraja jula, odnosno četiri mjeseca poslije izbora.

Kaže kako će otpočeti intenzivne konsultacije sa svim predstavnicima stranaka koje su ušle u parlament, a sve to "tek kada bude formiran novi saziv Skupštine Srbije".

- Nadam se da će mandatar donijeti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da u njoj budu i Mađari i Bošnjaci i Hrvati i Romi – zaključio je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.