open-navfaktor-logo
search
Dodikova inicijativa
Vukelić: Vlada RS-a ima sistemski plan da se preostali broj slobodnih medija u RS-u uguši i potakne autocenzura
Vlada RS-a, na inicijativu entitetskog predsjednika Milorada Dodika, priprema set zakonskih rješenja najvećim dijelom iz oblasti medijskog djelovanja kojima bi se sistemski suzio demokratski prostor te ugrozio mali broj preostalih slobodnih medija u RS-u, rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik Kluba novinara Banja Luka, član Udruženja / udruge BH novinari Siniša Vukelić.
02.02.2023. u 11:50
get url
text

- Smatramo da je to izuzetno opasno. Zakon o kriminalizaciji klevete, na osnovu kojeg novinar, kritičar, političar i svaki građanin može završiti iza rešetaka je izuzetno opasan i potaknut će autocenzuru kod medija - upozorava Vukelić.

Navodi da se predviđa i donošenje zakona kojima se proširuje broj krivičnih djela protiv "ustavnog poretka" u RS-u.

- Ne znamo tačno o čemu se tu radi, ali i to može značajno suziti i ograničiti slobodu govora u RS-u - kaže Vukelić.

Dalje upozorava da se priprema i zakon o širenju lažnih vijesti.

- Mislimo da je i tu također osnovni motiv ne da se spriječe lažne vijesti ili dezinformacije, već da se ograniči ili smanji broj istinitih, tačnih vijesti koje najviše smetaju ovoj vlasti. Dalje, priprema se i zakon o internetu. Ne znamo također o čemu će se raditi, a prema našim posljednjim informacijama priprema se i izmjena Zakona o informiranju u RS-u - rekao je Vukelić.

Uz to, dodao je, već imaju prethodne najave da će se mijenjati zakon po kojem će nevladine organizacije koje primaju donacije ili grantove iz inozemstva morati nositi oznaku "strani agent".

- Mislim da je ovo, zapravo, strateški i sistemski plan da se preostali broj medija uguši, da se potakne autocenzura i da se jednostavno prestane pisati o onome što se ne sviđa vlastima RS-a. Oni od toga ne odustaju, čak prema određenim informacijama oni su zadužili ljude izvan vlade da pišu te zakone, što smatramo lošim. Također, najavljeno je da će ići po hitnoj proceduri što znači da neće biti mjesta ni za kakve izmjene ili dopune, što znači da se njima žuri - upozorava Vukelić.

Klub novinara Banja Luka, portal Capital.ba i fondacija Friedrich Ebert 7. februara u Banjoj Luci organizirat će konferenciju na koju će doći kolege iz Sarajeva, Srbije i Hrvatske, na kojoj će iznijeti stavove o tome koji su već sada prilično jasni, "da ne želimo ni sjedati za sto i raspakivati Zakon o kleveti ili Krivični zakon jer smatramo da su nam potpuno jasni motivi zbog kojih se oni mijenjaju".

Također će nekoliko nevladinih organizacija potpisati zajedničku deklaraciju koju će poslati međunarodnim predstavnicima i predstavnicima vlasti sa svojim stavovima prema ovoj inicijativi koja je najavljena i već se realizira.

U toku je i akcija Udruženja / udruge BH novinari za potpisivanje online peticije protiv kriminalizacije klevete u RS-u. Vukelić za sada nema informacija ko je sve potpisao peticiju jer je anketa još aktivna.

- Međutim, ono što nam je drago je da je došla podrška iz Evropske federacije novinara. Na našu konferenciju će doći i predsjednica Evropske federacije Maja Sever, te govoriti o njihovim stavovima - zaključio je Vukelić u razgovoru za Fenu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.