open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
"Vuneno pozorištance" za djecu sa poteškoćama u razvoju
Članice Udruženja „Bajka“ Tatjana Šojić, Željka Lemez i Nela Mandić su tokom 90 minuta trajanja prestave i radionice za djecu napravile posebnu temu i pripovijedale bajku sa bosanskim motivima svojoj maloj, ali znatiželjnoj publici
26.10.2019. u 17:48
get url
text

U okviru projekta „Vuneno pozorištance“ danas je u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar u poslijepodnevnim satima održana interaktivna predstava za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Članice Udruženja „Bajka“ Tatjana Šojić, Željka Lemez i Nela Mandić su tokom 90 minuta trajanja prestave i radionice za djecu napravile posebnu temu i pripovijedale bajku sa bosanskim motivima svojoj maloj, ali znatiželjnoj publici. Predstavi je prisustvovao i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić. 

{$galerijaFotografija}

-Mi smo za djecu sa poteškoćama u razvoju danas pripremili predstavu pod nazivom „Trinaestić“, bosansku narodnu bajku. Našoj maloj publici uz pomoć jednostavnih lutki, koje sami pravimo, pripovijedamo bajku gdje pokazujemo kako je pripovjedački teatar inkluzivna aktivnost prilagođena ovoj djeci. Sve bajke su drevne priče arhetipskih slika i one su ogledao duše i svaka osoba tu bajku doživljava na svoj način. Sa našim lutkama ponudimo jednostavnu vizualizaciju koju ova djeca mogu razumijeti. Na kraju pripovijedanja imamo radionicu također prilagođenu našoj današnjoj publici kojoj ćemo ponuditi da priču obogati vunenim lutkicama na temu jesenjih boja i leptirića. Radionica sa vunom je jako važna, jer djeca kroz rad sa ovim materijalom osjete i stiču vještine koje im pomažu da razviju njihovu motoriku i razvoj govora, što je dobrodošla pomoć za njihove roditelje. Ovako jednostavno pozorištance oni mogu imati i kod svojih kuća  i napraviti svoju privatnu predstavu na razne teme, objasnila je Lemez. 

Pokrovitelj projekta „Vuneno pozorištance“ je Općina Centar dok je za realizaciju, osim navedenog Udruženja „Bajka“, također bila zadužena i Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, čiji direktor Armin Omerović je također prisustvovao predstavi. 

Predstava Centar
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.