open-navfaktor-logo
search
Oštećeni u zemljotresu
Za izgradnju novog objekta Doma zdravlja Bihać Vlada USK planirala 3.000.000 KM
Renoviranjem bloka D u zgradi Doma zdravlja Bihać poboljšani su uvjeti, kako za pacijente tako i zdravsteno osoblje, ali krajnje rješenje je izgradnja novog objekta. Podsjećamo, ova zdravstvena ustanova koja pokriva 60.000 stanovnika, 2020. godine je pretrpjela ogromna oštećenja usljed razornog zemljotresa koji je pogodio susjednu Hrvatsku.
16.01.2022. u 18:00
get url
text
Dom zdravlja Bihać

Za izgradnju novog objekta koja bi trebalo da počne u ovoj godini, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prošle godine izdvojila 3.000.000 KM, a u ovoj godini prema riječima Ademira Jusufagića, vršioca dužnosti direktora DZ Bihać, Vlada Unsko-sanskog kantona je planirala 3.000.000 KM.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Bihać radi na svega 40 posto prostora, imaju i nedostatak porodičnih ljekara

- Završeno je renoviranje bloka D i u ovaj dio zgrade uselili smo službe koje su morale biti iseljene nakon oštećenja koje je uzrokovao zemljotres. U D blok smo uselili Službu za mentalno zdravlje, fiskalnu i porodičnu medicinu. Sutra ćemo u ovaj dio zgrade prebaciti i Covid-odjel koji je proteklo vrijeme bio izmješten u kontejnere u krugu zgrade. Taj odjel će biti na ćošku zgrade i imat će svoj poseban ulaz. Također smo u procesu vraćanja ljudi koji su privremeno bili smješteni na Islamskom pedagoškom fakultetu - govori nam Jusufagić.

Upitali smo u kojoj fazi su pripreme za gradnju novog objekta.

- Idejno rješenje je prošlo. U ovih sedam dana se predaje za urbanističku dozvolu. Uporedo s tim idemo u glavni građevinski projekat. Ide sve po planu. Ja kažem ljudima da se za politikanstvo ne ide u zatvor, ali za javne nabavke se ide i to debelo. Sve mora biti po zakonu! Moram kazati da u našim nastojanjima da se što prije krene sa izgradnjom objekta do sada smo u finansijskom smislu imali makismalnu podršku Vlade Unsko-sanskog kantona. U budžetu je za ovu godinu za DZ Bihać planirala 3.000.000 KM koje će odmah prebaciti na račun DZ Bihać usvajanjem budžeta. A sjednica je 19. januara. Tada ćemo na računu imati 6.000.000 KM, dakle tri miliona KM koje nam je prebacila Vlada FBiH i tri miliona koje je planirala Vlada USK - govori nam Jusufagić.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH izdvaja milione za gradnju Doma zdravlja Bihać, Vlada USK predstavila idejno rješenje

Dodaje kako je Vlada USK spremna osigurati i dodatna sredstva.

- Kod raspisivanja glavnog građevinskog projekta po zakonu morate imati zaokruženu finansijsku cjelinu. Ne možete imati šest miliona, a objekat recimo košta osam miliona i 100 hiljada KM. Morate imati taj novac na računu - kazao nam je Jusufagić.

Ukazuje kako su administrativne proceduri u Federaciji komplikovane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.