open-navfaktor-logo
search
Ko pravi cirkus
Zamjena teza: Dodik kaže da Komšić i Džaferović degradiraju Predsjedništvo BiH
Iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika reagirali su nakon što je Predsjdništvo BiH odobrilo održavanje vježbe "EUFOR-Brzi odgovor 2021" na sjednici kojoj nije prisustvovao Dodik.
17.08.2021. u 20:23
get url
text

Agenciji Srna su iz Dodikovog kabineta saopćili da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji su prisustvovali sjednici, "nastavljaju da svojim nezakonitim i antiustavnim ponašanjem, degradiraju ovu instituciju i od nje prave cirkus".

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH odobrilo održavanje vojne vježbe "Brzi odgovor"

- Komšić, kojem su usta puna BiH, a sve radi na srozavanju i sramoćenju njenih institucija, saziva vanrednu sjednicu na kojoj on i Džaferović donose neku odluku o odobravanju održavanje vježbe "EUFOR - Brzi odgovor 2021". Oni na taj način samo ismijavaju i BiH i instituciju čiji su članovi, a koja bi trebalo da bude profesionalna i ozbiljna - naveli su iz Dodikovog kabineta.

Stava su da bi Komšić i Džaferović trebali znati da komandant EUFOR-a, u skladu sa Aneksom 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma, samo obavještava Predsjedništvo BiH o održavanju redovne godišnje vježbe.

- Ovakve vježbe se izvode niz godina i imajući u vidu da je tada povećano prisustvo pripadnika EUFOR-a na terenu, što bi moglo da izazove neku vrstu uznemirenja u javnosti, komanda redovno obavijesti sve institucije i javnost u BiH - kažu u Dodikovom kabinetu.

Naglasili su da EUFOR nije ni tražio odobrenje nego su samo obavijestili Predsjedništvo o svojim aktivnostima, "a mogli su i bez toga".

- Stoga je sjednica Predsjedništva o ovoj temi potpuno nepotrebna, a posebno je donošenje bili kakve odluke aposlutno nebitno, čak i neozbiljno - stava su.

Dodali su da se ova informacija EUFOR-a mogla samo primiti na znanje i to na nivou tehničkih organa Predsjedništva.

- Dakle, Predsjedništvo o ovom pitanju ne može da donosi odluke jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donesene samo jednoglasno tako da su danas na taj način prekršili Ustav i Poslovnik - tvrde iz kabineta Milorada Dodika uz poruku Komšiću i DŽaferoviću da "prestanu da zloupotrebljavaju instituciju kao što je Predsjedništvo za svoje sitne čaršijske podvale i obmanjivanje javnosti u RS-u i FBiH".

VEZANI TEKST - Državni tužilac zadužio predmet protiv Dodika zbog negašenja požara

Podsjetimo samo, na primjer, da je protiv Dodika podnesena krivična prijava zbog zloupotrebe položaja člana Predsjedništva BiH te je državni tužilac zadužio predmet protiv Dodika koji je je ignorirao zahtjeve za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara u Hercegovini. Dodik nije želio učestvovati sjednici Predsjedništva BiH na čijem je dnevnom redu bilo odobravanje zahtjeva više gradova stavljajući tako, kako su ocijenili načelnici, svoju politiku iznad ljudskih života.

Kada je u pitanju vojna vježba "EUFOR - Brzi odgovor 2021", ona je, kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, odobrena na osnovu pisma upućenog od komandanta EUFOR-a general-majora Aleksandera Placera.

I ranije su mediji izvještavali o odobravanju "Brzog odgovora" u Predsjedništvu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.