open-navfaktor-logo
search
Reagirali
Zašto se Čović okomio na Hinu: HDZ suzdržan u osudi agresije na Ukrajinu, glasali samo za svoj zaključak
Na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljalo o "postupanju bh. institucija po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu" usvojeno je nekoliko zaključaka općom većinom, ali sve ide u drugi krug glasanja jer nije bilo zastupnika stranaka iz RS-a.
04.03.2022. u 20:55
get url
text

VEZANI TEKST - Državni zastupnici traže isključenje Rusije iz PIC-a i vizni režim za ruske diplomate

Hrvatska novinska agencija Hina objavila je informaciju sa sjednice Zastupničkog doma s naslovom Parlament BiH zbog opstrukcije srpskih zastupnika bez zaključaka o Ukrajini. U tekstu je objavljeno i da su zastupnici HDZ-a BiH bili uglavnom suzdržani kada se glasalo.

Reagirali su iz HDZ-a BiH. 

- Uz ostalo objavljena je manipulativna, zlonamjerna i iznimno štetna rečenica: Zastupnici HDZ-a BiH bili su uglavnom suzdržani kada se glasalo o predloženim zaključcima. Pri tome, posve ste zanemarili i prešutjeli prenijeti glavnu i najvažniju činjenicu s današnjeg zasjedanja – a to je da je klub HDZ-a predložio da zastupnici usvoje zaključak kojim se prihvaćaju dviju rezolucija Opće skupštine UN-a i Evropskog parlamenta te BiH jasno određuje prema agresiji u Ukrajini - naveli su iz HDZ-a.

Potom su citirali zaključak Kluba HDZ-a BiH koji je predložila zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Borjana Krišto, a on je glasio "Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržava Rezoluciju Europskog parlamenta od 1. ožujka 2022. o ruskoj agresiji na Ukrajinu (2022/2564(RSP)), i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o Ukrajini te daje punu podršku institucijama Europske unije u njihovim aktivnostima odgovora na invaziju Ruske Federacije prema Ukrajini".

- Na kraju je taj zaključak usvojen i daje najveću snagu današnjem pokušaju Zastupničkog doma Parlamenta BiH da se odredi prema agresiji na Ukrajinu. Umjesto da se takav stav hrvatskih stranaka istakne kao glavna stvar u vašoj vijesti, posve je ignoriran te je navedeno da je 'HDZ BiH glasovao uglavnom protiv zaključaka'.

Napominjemo, iako je i ovaj zaključak usvojen jednoglasno, zaključak nije dobio potrebnu podršku jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske, budući da srpski zastupnici iz tog entiteta nisu došli na sjednicu - naveli su iz HDZ-a.

U svom demantu su naveli i da su bili suzdržani kod drugih prijedloga, uz pojašnjenje da su se ponavljali i nisu bili primjereni trenutku i uglavnom su bili neprovodivi.

VEZANI TEKST - Šta donosi drugi krug glasanja: "Neozbiljno je bilo insistirati da se opet zauzima stav o Ukrajini, znajući da može biti blokiran"

Tek općom većinom tako je danas usvojena Rezolucija o osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu koju je predložio Klub SDA, zaključci da Vijeće ministara BiH produži period bezviznog boravka državljana Ukrajine u BiH sa 30 na 90 dana, da omogući ulazak državljana Ukrajine u BiH sa ličnim kartama, da raskine sporazum o bezviznom režimu sa Ruskom Federacijom sklopljen 2013., kao i zaključak upućen svim zemljama članicama Vijeća za provedbu mira (PIC) da hitno suspenduju Rusiju iz ovog tijela i da Vijeće ministara BiH izdvoji iznos od 250.000 eura za pomoć građanima Ukrajine.

- Zastupnici Kluba HDZ-a BiH - HNS BiH jasno su kazali da osuđuju svaku ugrozu mira, suosjećanje sa žrtvama i izrazili otvorenost za svaki vid pomoći. Također, istaknuto je na sjednici, od strane kluba, da Bosna i Hercegovina kao zemlja koja teži članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu, treba biti jasna i jedinstvena u stavu da kroz zaključke Zastupničkog doma PS BiH podržavaju Rezoluciju Europskog parlamenta i Ujedinjenih naroda dajući punu potporu institucijama EU u njihovim aktivnostima odgovora na rusku invaziju prema Ukrajini.

Ključ za očuvanje mira i stabilnosti upravo leži u dijalogu, smirivanju napetosti i agresivne retorike, sve ostalo samo može biti kontraproduktivno - navedeno je u saopćenju iz HDZ-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.