open-navfaktor-logo
search
Pritisci, lobiranja
Zašto su delegati izbjegli glasati o zakonu o zabrani pušenja, čije amandmane je odbila Vlada FBiH?
Glasanje o zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH odgodili su za prvu narednu redovnu sjednicu. 
07.03.2022. u 07:53
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH

Mnogo razloga je navedeno protiv i za donošenje zakona, ali je ipak prevladalo mišljenje da zbog nedolaska velikog broja delegata na posljednju sjednicu (35 ih je došlo od 58), odlože glasanje za narednu sjednicu, za koju pretpostavljaju da će ih biti više.

To je zvanično, međutim, opće je poznato da su se ugostitelji digli protiv ovog zakona, da je mnogo lobiranja, da zakon nikako ne ide na ruku duhanskoj industriji i da se veliki broj delegata boji i pritisaka nakon izglasavanja zakona.

VEZANI TEKST - Čega se boje delegati: Opet odgodili odluku o zabrani pušenja u FBiH

Šta nosi usvajanje amandmana

Na predloženi zakon Vlade Federacije, a koji je još 26. maja 2021. godine usvojio Zastupnički dom Federacije BiH, uloženo je devet amandmana i to tri Kluba Hrvata, tri delegata Anera Žuljevića (SDP) i isto toliko Žarka Vujovića (SDBiH).

Sve ove amandmane Vlada Federacije BiH je odbila.

Nije teško zaključiti da su se predlagači amandmana pobojali da njihovi amandmani neće proći tokom glasanja, a onda oni ne bi glasali za zakon čiji je predlagač Vlada Federacije, tako da bi zakon pao. Međutim, situacija se znatno komplikuje i ukoliko amandmani budu usvojeni jer onda se zakon vraća na Zastupnički dom FBiH pa i oni moraju usvojiti isti tekst zakona... Usvajanje zakona se ponovo prolongira u nedogled, dobija se na vremenu.

I na kraju, ponovo se povlači paralela sa zakonom o igrama na sreću koji nikada nije izglasan, a protiv kojeg je u prvom redu HDZ. Kod zakona o zabrani pušenja u predloženom tekstu pored HDZ-a, protiv je i SDP, iz NIP-a su poručili da će glasati za zakon, ali da je ipak bolje da se glasanje prolongira.

Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje zabranjuje se pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Prilagođavanje zakonu produžiti sa šest mjeseci na godinu

U amandmanima Kluba Hrvata se, između ostalog, traži da se ugostiteljskim objektima u kojima se ne poslužuje hrana omogući konzumacija duhana uz vrlo jasne preduvjete za zaštitu nepušača kao i na aerodromima. Traže da se rok za stvaranje preduvjeta za primjenu zakona u ugostiteljskim objektima, ustanovama, i aerodromima produži sa šest mjeseci na godinu.

U amandmanima delegata Anera Žuljevića (SDP) stoji, između ostalog, da se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Zatim, da su duhanski proizvodi za pušenje svi duhanski proizvodi, osim bezdimnih duhanskih proizvoda. Obrazlaže se da je nesagorijevajući duhan bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja.

Žuljević je na sjednici više puta ponovio i kako se moraju precizirati implementatori zakona. 

- Predsjedavajući Tomislav Martinović je osjetio da bi zakon mogao pasti i mislim da je bio pametan potez da se glasanje odgodi. Na narednoj sjednici će vjerovatno proći, da li sa amandmanima ili bez njih. Svi su svjesni da se taj zakon mora izglasati - kazao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

VEZANI TEKST - Delegati raspravljali o zabrani pušenja, čeka se glasanje: "Puše na radnom mjestu, ali kod kuće idu na terasu"

U FBiH 13,8 posto školske djece puši cigarete 

Podaci najnovijeg istraživanja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da svako četvrto dijete u Federaciji, ili 24 posto školske djece, i to 27,7 posto dječaka i 21,2 posto djevojčica trenutno koristi neki duhanski proizvod. To je mnogo iznad pokazatelja potrošnje duhanskih proizvoda među djecom u zemljama okruženja. Naime, 13,8 posto školske djece u FBiH trenutno puši cigarete, a 16,1 posto koristi nargilu.

Konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda, kao i izlaganje duhanskom dimu (pasivno pušenje), znatno doprinosi obolijevanju, invalidnosti i prijevremenom umiranju u svim starosnim skupinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.