open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici o posljedicama zemljotresa u Hercegovini, Vlada FBiH treba finansijski pomoći
O posljedicama jakog zemljotresa koji je prije nekoliko dana pogodio Hercegovinu, najviše Stolac, razgovaralo se na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Zaključeno je da je za sanaciju pogođenih područja potrebna pomoć Vlade Federacije BiH.
27.04.2022. u 14:53
get url
text

Enes Memić rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite je izvjestio zastupnike da je Vlada Federacije BiH zadužila Štab CZ i Federalnu upravu CZ da prate i analiziraju stanje sa zemljotresima, posebno u HNK i izvještavaju i po potrebi angažiraju jedinice civilne zaštite.

- Daje se preporuka općinama, gradovima, posebno HNK da formiraju komisije za utvrđivanje šteta. Zadužen je Federalni zavod za geologiju da hitno aktivira svje stručne timove u cilju procjene stanja a i davanje prijedloga za ublažavaje negativnih posljedica. Ljudski i materijalni resursu FUCZ su na raspolaganju u zaštiti života stanovnika u FBiH - kazao je Memić.

Tokom rasprave za riječ se javio dopredsjedavajući zastupničkog doma FBiH Mladen Bošković (HDZ).

- Imam sreću ili nesreću da se mogu referirati i konstatirati da zemljotres nije pogodio samo Stolac, već i Čapljinu, Mostar, Ljubinje i Nevesinje. Dobit ćemo pravu sliku kako vrijeme bude nadolazilo. Treba izraziti žaljenje za gubitak jednog mladog živita. Svi mi moramo se solidarisati sa tim ljudima koji žive dole.

U zaključcima Vlade FBiH po meni nema onog glavnog, kako će Vlad pomoći tom području pmoći i to me žalosti. Najmaje dva kilomtera Stoca je pod velikom opasnostima novog odrona. Ako znamo da će popravak kuće bez vraćanja mladog života koštati više od 60 hiljada KM, pa ko to može odraditi? Svima dole treba pomoći - kazao je Bošković.

Dodaje kako Vlada FBiH treba finansijski pomoći lokalne zajednice na prostoru gdje su stradali objekti, kako bi se uradila sanacija.

- Zemljotresi su od 22. do 24. aprila i oni još uvijek nisu stali, samo su manjeg intenziteta. jedni kažu daje taj prvi zemljotres bio 5,7 po Richteru, drugi kažu da je bio 6,1. Mislim da je ova druga verzija tačna. Moja sugestija je da Vlada FBiH obavezno inerveira finansijski za trusno područje, da pomogne onima kojima je to najpotrebnije - rekao je Bošković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.