open-navfaktor-logo
search
Poslije ekshumacije
Završena obdukcija: U haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru ponovo ukopan muftija Zukorlić
U Novom Pazaru, poslije obavljene obdukcije, u haremu Altun alem džamije danas je ukopan nekadašnji muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.
06.05.2022. u 21:04
get url
text

Obdukcija je obavljena na Odjeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opće bolnice u tom gradu na jugozapadu Srbije, piše Radio Slobodna Evropa. Posmrtni ostaci Muamera Zukorlića ekshumirani su ranije tokom dana sa groblja u selu Orlje, u općini Tutin pored Novog Pazara.

Obdukciju su, prema najavama, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.

Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini 6. novembra 2021. godine, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

Njegov sin Usame Zukorlić, koji ga je naslijedio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP), rekao je nakon ukopa da su još jednom ispratili vođu, kao i da su "njegovom smrću ostali siročići".

VEZANI TEKST - Uskoro počinje ekshumacija tijela Muamera Zukorlića, nakon čega će biti ukopan u harem Altun-alem džamije

- Tvojih 30 jetima (siročića) neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovdje, u ovom historijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posljedice će se osjećati u narednih 100 godina - rekao je Usame.

On je istakao da porodica ne zna uzrok Zukorlićeve smrti, ali da znaju da je svojim životom i djelovanjem šehid.

Usame je novinarima ranije 6. maja uoči ekshumacije rekao da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija. On je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz tri grada, kao i da će proces nadgledati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) Srbije, u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT-u laboratorijske nalaze koji, kako je prije toga saopćio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojem su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je bivši muftija i lider partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je riječ, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obavještavati javnost. U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića.

Zukorlićevo tijelo je 6. maja nakon obdukcije sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od rijetkih remek-dela islamske arhitekture iz 16. vijeka.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsjednika Skupštine Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.