open-navfaktor-logo
search
Od 6. do 8. jula
Završena regionalna takmičenja Sportskih igara mladih: Slijedi Veliko finale Sarajevu
Plazma Sportske igre mladih su se u prethodnom periodu družile sa djecom na terenima u Zenici, Bugojnu, Maglaju, Doboju i Lukavcu. Za kraj ovogodišnje najljepše sportske priče, djevojčice i dječaci takmičit će se i družiti na Velikom finalu Igara u Sarajevu od 6. do 8. jula u tri dvorane Hotela Hills.
05.07.2021. u 12:21
get url
text

Specijalni partner Igara ove godine je Olimpijski komitet BiH s kojim mališani na terenima uče o načelima olimpizma te zdravom načinu života. Kroz ovogodišnju BH Telecom Sportske igre mladih turneju radosti, nastavljena je i realizacija projekta.

"Fer igra za fer djetinjstvo", kojeg Igre implementiraju uz finansijsku podršku USAID-a, a kroz koji mališani uče o važnosti poštivanja različitosti, toleranciji i fair playu. Zenica je jedanaestu godinu zaredom bila domaćin Igara, a mališani iz ovog grada su se takmičili u malom fudbalu, košarci, odbojci, tenisu i rukometu. Uma Šehić i Vedad Drino bit će predstavnici Zenice u tenisu u okviru Toyota Cupa na Velikom finalu Plazma Sportskih igara mladih u Sarajevu. Posebno zanimljivi, u ovom gradu, bili su mečevi u okviru Vitalia Cupa u odbojci, a pobjednička ekipa Winner na čelu sa kapitenkom Emom Mačkić raduje se finalnom takmičenju u Sarajevu.

- Jedva čekamo druženja u Sarajevu i nadamo se dobrom plasmanu - istakla je Ema Mačkić, kapitenka ekipe Winner.

U Bugojnu su odigrani fudbalski, košarkaški i odbojkaški mečevi, a ekipe KK Prom, Iskra i NK Sport Prevent pobijedile su u ovom gradu.

- Pobijedili smo danas na Coca-Cola Cupu u Bugojnu i super smo se proveli. Radujemo se nastavku takmičenja - kazao je Tahir Imamović, kapiten ekipe NK Sport Prevent.

Takmičenja u Maglaju održana su u košarci i fudbalu, a ekipe Djeteline, Space jam, Sportino i NK Natron slavile su pobjedu u ovom gradu.

- Super nam je bilo na Kinder Joy of moving Cupu u košarci i jedva čekam daljnja druženja - rekla je Amra Bradarić, kapitenka ekipe Djeteline.

Ekipe NK Novi Šeher, Cool Blood, Junior Street Boys, ŽRK Krivaja Zavidovići i OK Panter pobijedile su na takmičenjima u Doboju u fudbalu, košarci, rukometu i odbojci. Posebnu pažnju publike u Doboju, privukli su rukometni mečevi u okviru Podravka Cupa, a drugoplasirane ekipe obećale su naredne godine biti bolje.

- Izgubili smo u finalnoj rukometnoj utakmici i nadamo se da ćemo naredne godine biti bolji te se potruditi da ostvarimo plasman na finale - kazao je Mahir Suljkanović kapiten ekipe MRK Sloga Doboj.

U Lukavcu su održana takmičenja u odbojci, fudbalu i odbojci na pijesku, a ekipe Beta, i Crvena Zvijezda Obudovac pobijedile su u ovom gradu. Anđelina Nikolić i Nada Lazarević slavile su pobjedu nad Emelom Mosorović i Ajlom Salihović u okviru Mlijekoprodukt Cupa u odbojci na pijesku dok je ekipa SK Beta Tango Lukavac slavila u okviru Ultra Cupa, takmičenja u malom fudbalu za mlađu kategoriju.

Igre su, prema ovogodišnjim propozicijama održale i polufinalne turnire u Bihaću, Mostaru, Zenici i Tuzli, a nakon što su regionalna i polufinalna takmičenja završena, Plazma Sportske igre mladih su stigle do onog najljepšeg i najuzbudljivijeg dijela – finalnog takmičenja u Sarajevu.

Veliko finale Igara bit će održano u periodu od 6. do 8. jula, uz saglasnost nadležnih zdravstvenih institucija i poštivanje svih propisanih preporuka i mjera, a domaćini finala su Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Turistička zajednica KS – Visit Sarajevo.

Partneri Igara su UEFA Foundation for children i FIDE – Svjetska šahovska organizacija. Pobjednici državnog takmičenja Igara učestvovat će na Međunarodnom finalu u Splitu u augustu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.