open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Zbog čega je formiran: Kome služi Krizni štab Ministarstva zdravstva KS
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prvobitno formiran je za praćenje aktuelne epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa, te za organiziranje i koordiniranje rada zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenh radnika u KS te davanje preporuka shodno trenutnoj situaciji.
19.03.2021. u 08:48
get url
text

Barem bi tako trebalo biti u praksi, međutim imenovanjem nove Vlade i dolaskom novog ministra zdravstva Harisa Vranića, imenovan je novi Krizni štab u čijem sastavu nisu direktori zdravstvenih ustanova niti epidemiolozi i infektolozi kao što je to bio slučaj ranije.

Zastupnici u Skupštini KS su više puta ukazivali na imenovanje aktuelnog Kriznog štaba i dovodili u pitanje njihovu stručnost.

- Bivši Krizni štab formirala je bivša Vlada "Šestorke", mi nismo mijenjali ovaj Krizni štab bili smo zadovoljni kako je radio. Radio je najbolje, bili su stručni i sposobni da vode ovakvu situaciju u KS. Negdje imamo problem, ovaj Krizni štab ne može iznijeti ovakvu kriznu situaciju – kazala je zastupnica Jasmina Biščević-Tokić na posljednjoj hitnoj sjednici Skupštine KS na kojoj se razmatrala epidemiološka situacija.

- Objasnili ste nam da je u Kriznom štabu jedan genetičar. Kakve građani KS koristi imaju od te uloge. Ne trebamo se baviti naukom, nama treba struka – pitala je Biščevć-Tokić.

Navela je također kako Vlada i Minisatrstvo zdravstva u svim svojim nastupima navode kako čekaju mjere Federalnog Kriznog štaba i Vlade FBiH, te je pozvala da se pročitaju ustavne nadležnosti kantona i koje ovlasti imaju u ovakvim situacijama.

- Za liderstvo je ključno preuzeti odgovornost, to vam poručuju građani, nemojte se kriti iza zastupnika u Skupštini KS jer očito se građani ne mogu osloniti na Vladu KS.  Građani hoće konkretne mjere, šta smo uradili za njih, kako prevazići krizu u kojoj se nalazimo – pitala je Biščević-Tokić.

Podsjećamo, prvi Krizni štab KS formiran je 5. februara 2020. dok je na vlasti bila vlada "Šestorke", a premijer Edin Forto, potpisnica rješenja o imenovanju Kriznog štaba Ministastva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom je tadašnja ministrica zdravstva KS Amela Sofić.

Članovi Kriznog štaba tada su bili Aida Pilav, direktorica Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo KS, Alma Bungur, specijalista epidemiolog, u ime Zavoda za javno zdravstvo KS, Rusmir Baljić, specijalista infektolog u ime Kliničkog centra Univerziteta u arajevu, Mehmed Kulić, tadašnji direktor JU Dom zdravlja KS, Zlatko Kravić, tadašnji direktor JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Adem Zalihić, direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, Aida Džinović, sanitarni inspektor u ime Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, Kemal Cacan, tada v. d. direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS, Alma Kadić, specijalista epidemiolog i pomoćnik ministra zdravstva KS i Amra Isić, sekretar Ministarstva zdravstva KS u ime ovog Ministarstva.

Kako je navedeno u prvom rješenju o imenovanju Kriznog štaba, zadatak Kriznog štaba je praćenje aktuelne situacije i poduzimanje mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnih slučajeva bolesti izazvane koronavirusom u KS, organiziranje i koordiniranje rada zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenh radnika u KS te davanje preporuka shodno trenutnoj situaciji.

Navodi se i da je Krizni štab u obavezi održavati kontakte i razmjenjivati informacije sa Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva kao i kriznim štabovima ostalih kantona.

Tada je navedeno kako Krizni štab čine predstavnici Ministarstva zdravstva, JU Zavod za javno zdravstvo, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice, JU Dom zdravlja KS, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, KUIP-a i Kantonalne uprave civilne zaštite.

Nakon što je imenovana nova Vlada KS na čelu sa premijerom Mariom Nenadićem, već imenovanom Kriznom štabu pridružena su dva nova člana i to Azra Đozo, u ime službe za protokol i press Vlade KS te Jelena Pekić, u ime Direkcije robnih rezervi KS, a stari članovi su ostali isti.

Kada je imenovana nova Vlada KS, sada vlada "Četvorke", na čelu ponovo sa premijerom Edinom Fortom, Krizni štab se mijenja, a ministar zdravstva KS Haris Vranić ističe kako je razlog za imenovanje novog Kriznog štaba nezadovoljstvo radom prethodnog.

Vranić je kazao kako smatra da su dosadašnji članovi Kriznog štaba umorni i da je to razlog zašto imenuje novi Krizni štab.

- Mislim da su se oni malo zamorili, da su i oni trpili veliki pritisak, ne samo od zdravstvenih radnika koji su ih kritikovali nego i same javnosti. Vrijeme je da se i oni malo odmore, da dođu malo svježiji sa nekim novijim idejama koji će usaglasiti mjere koje ćemo zadržati, možda i pojačati neke mjere – kazao je ministar Vranić tada.

Vranić je sebe imenovao za predsjednika, a kao članove novog Kriznog štaba imenovao je Aidu Pilav, Aidu Pitić, Ednana Drljevića, Goranu Krstović, Denaidu Ovčinu-Šabanović, Lejlu Pojskić-Kapur i Amru Isić, a naknadno dodao i dva nova člana epidemiologa Željka Lera i glasnogovornika JU Dom zdravlja KS Armana Šarkića.

Ministar Vranić je na Skupštini KS tokom svog izlaganja, a o čemu je pisao portal istinomjer.ba, kazao kako Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH propisuje da on kao ministar mora biti predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS. 

- Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH, koji se primjenjuje i na Kanton Sarajevo, ne propisuje ko "mora" biti predsjednik federalnog, odnosno kantonalnog Kriznog štaba. U članu 187. stoji da članove Kriznog štaba imenuje ministar zdravstva, a da se Pravilnikom uređuje organizacija Kriznog štaba – navodi portal istinomjer, te su izjavu ministra Vranića okarakterisali kao neistinitu.

- Dolaskom na vlast "Četvorke" i doktora Vranića za ministra, bahato su pogaženi svi principi i postulati struke. Potpuno nelegitimno i obmanjujući javnost da to zakon nalaže, ministar Vranić je imenovao sebe za predsjednika Kriznog štaba, te novi sastav Kriznog štaba bez direktora važnih institucija i šefova najodgovornijih klinika. Saznajemo da u Kriznom štabu ključnu riječ vodi ministar Vranić i njegov bivši radni kolega iz Opće bolnice, doktor Ednan Drljević, a da ostali članovi Kriznog štaba nemaju nikakvog upliva u donošenje odluka – kaže za Faktor zastupnica Jasmina Biščević-Tokić, te dodaje:

- Ministar Vranić, je za razliku od ministrice Sofić, pokazao potpunu nestručnost, ali i izuzetnu neodgovornost postavljajući sebe na čelo Kriznog štaba, a čije posljedice danas veoma bolno osjećaju građani Kantona Sarajevo. Nikad gora epidemiološka situacija, potpuna diskordinacija u komunikaciji među zdravstvenim ustanovama i nedostatak vizije za upravljanjem ovom kriznom situacijom karakteristike su ovog Kriznog štaba. Podsjećanja radi, ministar Vranić je i najavio donošenje nekih naredbi, iako nema mandat za takvo postupanje, već je to nadležnost Vlade KS. Međutim, moramo podsjetiti da je i Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, osporio odluke ove Vlade, pa su samim tim i odluke, mjere i naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, sa pravne strane zasigurno upitne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.