open-navfaktor-logo
search
Projekat na čekanju
Zbog čega je zaustavljena izgradnja Prve transverzale, evo šta kažu iz Općine Centar
Prema izjavama tadašnjih vlasti, 26. oktobar 2020. godine bio je historijski dan jer je počela izgradnja Prve transverzale u Sarajevu. Tog dana 2020. godine počela je izgradnja dionice između raskrsnica ulice Halida Kajtaza s Kranjčevićevom i s Tešanjskom ulicom. To se desilo u vrijeme Vlade Kantona Sarajevo koju je predvodio Mario Nenadić.
04.05.2022. u 07:53
get url
text
Prva transverzala

U međuvremenu nova Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom imenovana je početkom marta 2021. godine. Nastavila je sa rušenjem nekoliko objekata koji su se nalazili na trasi Prve transverzale, ocjenjujući nastavak radova historijskim.

Umjesto početka radova na kompletnoj dionici od Kranjčevića do ulice Braće Begić, iznenada sredinom maja 2021. godine radovi su obustavljeni pa su građevinske mašine koje su radile prekoputa željezničke stanice Sarajevo preko noći nestale.

 

Izgradnja Prve transverzale obustavljena je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, odgovorili su za Faktor iz Općine Centar jer se na području ove općine nalazi i najviše objekata koji se moraju srušiti. To su objekti u Kranjčevićevoj i ulici Braće Begić, sve do firme Penny plus.

- Stambeni objekat u ulici Tešanjska br. 15 nije jedini problem kako bi se nastavila izgradnja Prve transverzale. U skladu sa Zakonom o eksproprijaciji nekretnina predmet je proslijeđen Općinskom sudu u Sarajevu radi utvrđivanje naknade, budući da pred općinskom službom za upravu dogovor nije postignut. Nakon što se utvrdi naknada i isplati vlasniku, bit će ispunjeni uvjeti za uklanjanje objekta - saznali smo u Općini Centar.

Iz Općine ističu da je stambeni objekat u Tešanjskoj jedini na trasi navedene dionice do ulice Halida Kajtaza br. 40, br. 42 i br. 44, gdje se nalaze objekti sa stambenim jedinicama, a koji spisi se nalaze na sudu u vezi s određivanjem naknade. S tim da za jednu stambenu jedinicu u ulici Halida Kajtaza br. 40 nije podnesen prijedlog za eksproprijaciju i jednu stambenu jedinicu u ulici Halida Kajtaza br. 44 zbog čega se još nisu stekli uvjeti za podnošenje prijedloga. 

- Kod Općinskog suda u Sarajevu proslijeđeni su spisi za eksproprijaciju nekretnina. Radi se o stanu u ulici Halida Kajtaza br. 40, suvlasništvo Abdila Adilovića i Anise Adilović. Spis je proslijeđen sudu 18.02.2021. godine. Stan na istoj adresi u suvlasništvu Ivana Kukića i Gordane sa po jednom polovinom, spis je proslijeđen sudu 21.10.2021. godine. Zatim, stan u ulici Halida Kajtaza br. 42, koji je u vlasništvu Mubere Porobić spis je proslijeđen sudu 14.01.2021. godine. Dakle, to su četiri stambene jedinice, o kojima se vodi spor na sudu. Nakon što se utvrdi naknada i isplati vlasnicima odnosno suvlasnicima stambenih jedinica bit će ispunjeni uvjeti za uklanjanje objekata – poručuju iz Općine Centar.

Iz Općine napominju da su u spomenutim predmetima nakon provedenog postupka donijeli rješenja o eksproprijaciji, te kako se stranke nisu složile sa procjenom njihovih nekretnina u upravnom postupku, to su spisi na nadležno rješavanje proslijeđeni Općinskom sudu u Sarajevu radi utvrđivanja naknade u vanparničnom postupku.

Kod Općinskog suda u Sarajevu neki vlasnici nekretnina tužili su Općinu Centar radi utvrđivanja prava vlasništva na jednoj parceli. Sud je odbio tužbeni zahtjev, ali je uložena žalba koja do danas nije riješena.

Rješenja o eksproprijaciji na dionici Prve transverzale nisu donesena za sedam nekretnina, s tim da je 18. aprila 2022. godine podnesen dopunski zahtjev za eksproprijaciju za stan u ulici Halida Kajtaza br. 44.

- Nekretnine za koje nije doneseno rješenje odnose se na dva nosioca prava raspolaganja HIGIJENA d.o.o. Sarajevo koje je tužbom pokrenulo postupak kod Općinskog suda u Sarajevu protiv Kantona i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. Općinski sud donio je presudu da tuženi isplate naknadu tužitelju. Međutim, na donesenu presudu uložena je žalba Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koja do danas nije riješena, te za ovaj objekat nije doneseno rješenje o eksproprijaciji, niti za četiri parcele koje su upisane u zemljišno-knjižnom izvadku koje su donedavno bile plombirane te se nisu mogle ni rješavati. Služba nailazi na poteškoće za nekretnine za koje nije doneseno rješenje, a koje čini neizgrađeno zemljište. Radi se o složenoj situaciji gdje je potrebno u ovom postupku utvrditi stvarnog vlasnika budući da postoji nesklad zemljišnoknjižnog, katastarskog i faktičkog stanja – pojašnjavaju u Općini Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.