open-navfaktor-logo
search
Informatizacija
Zdravstvene knjižice idu u prošlost: U TK već podijeljeno 29 hiljada e-legitimacija, evo gdje se mogu koristiti
Zdravstvene knjižice u Tuzlanskom kantonu (TK) polako idu u prošlost, a mijenjaju ih elektronske zdravstvene legitimacije, kraće e-legitimacije. Do sada ih je, prema riječima ministrice zdravstva TK Dajane Čolić, izdato oko 29 hiljada.
30.07.2022. u 11:40
get url
text
Zdravstvena e-legitimacija
Zdravstvena e-legitimacija

- Svi domovi zdravlja, osim Lukavca, kao i Univerzitetski klinički centar Tuzla i Opća bolnica Gračanica uvezani su u sistem i tu se već sada koriste e-legitimacije. Također, izuzetak su područne ambulante koje još nisu uvezane u sistem - kaže Dajana Čolić.

Teško je reći kada će sve ustanove biti uvezane u elektronski sistem, ali krajnji rok je kraj naredne godine jer od 2024. godine to je uvjet za potpisivanje ugovora za Zavodom zdravstvenog osiguranja TK.

U mnogim zdravstevnim ustanovama TK od ranije su u primjeni elektronske uputnice, a ljekari na nivou primarne zdravstvene zaštite mogu elektronski očitati nalaze pacijenta koje zatraže. Kada taj sistem zaživi u svim zdravstvenim ustanovama, uz e-legitimacije, naredni korak su i kartoni pacijeneta u elektronskoj formi.

Da bi proces informatizacije u zdravstvu TK išao brže, kantonalna vlada je, na sjednici održanoj ove sedmice, izdvojila 600.000 KM za nabavka ukupno 240 računara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.