open-navfaktor-logo
search
Oglasila se i Vlada
Zdravstveni radnici u TK najavljuju proteste i štrajk: Umjesto 570 KM koje nisu dobili, sada traže 1.080 KM
Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu prijete protestima i generalnim štrajkom, a razlog je, kako kažu, to što vlada Tuzlanskog kantona (TK) nije ispunila dogovor iz oktobra, po kojem je svaki zdravstveni radnik trebao dobiti ukupno 570 KM dodatka na plaću, za posljednja tri mjeseca tekuće godine.
06.12.2022. u 21:20
get url
text

- Dogovor smo postigli 5. oktobra, a glasio je da svim zadravstvenim ustavovama u TK do petka, 7. oktobra, bude doznačeno ukupno tri miliona KM, da bi 5.270 zaposlenih dobilo po 570 KM dodatka na plaću. Uz uplatu je trebala ići preporuka poslodavcima od Ministasrtva zdravstva, odnosno ministrice Dajane Čolić da taj novac bude upotrijebljen za poboljšavanje standarda uposlenih - kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

On tvrdi da kompletan iznos novca do danas nije doznačen zdravstvenim ustanovama, a u međuvremenu su zaposleni u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK dobili 1.080 KM jednokratne pomoći.

- S obzirom na to da dogovor s nama nije ispoštovan, a da su kolege iz ZZO-a, koji se finansiraju iz istog izvora, dobili 1.080 KM, mi sada tražimo da i nama bude isplaćan taj iznos. Dakle, za nas dogovor, koji je i onako prekršen, više ne važi - zaključuje Latifović.

Iz Vlade TK su još prošle sedmice saopćili da "ZZOTK je cjelokupan iznos sredstava već prebacio zdravstvenim ustanovama, čime je Vlada izvršila svoj dio preuzete obaveze".

- Navode da je Vlada TK "izvarala" zdravstvene radnike kategorički odbacujemo, uz navođenje činjenice da nije potpisana niti izmjena, niti dopuna kolektivnog ugovora o bilo kakvim promjenama satnice ili koeficijenta, o čemu im potvrdu mogu dati predstavnici Pregovaračkog tima sindikata u zdravstvu TK. U narednom periodu očekujemo poziv za početak pregovora o izradi narednog kolektivnog ugovora, koji će zasigurno donijeti dodatne benefite i povećanja, kada su u pitanju plaće zdravstvenih radnika - kaže se, između ostalog, u saopćenju Vlade TK.

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu Federacije BiH u dopisu od 31. oktobra, upućenom svim javnim zdravstvenim ustanovama u FBiH, tražio je da se zaposlenicima, u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlade FBiH, isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM.

Na to iz Vlade TK ističu "da ZZO ne finansira plaće uposlenika u oblasti zdravstva, nego plaća pružene zdravstvene usluge pacijentima, a menadžmenti zdravstvenih ustanova, iz prihoda za pružene zdravstvene usluge, a u skladu sa kolektivnim ugovorom, utvrđuju iznose plaća i drugih primanja uposlenika.

Iz navedenog proizlazi i odgovor na stavove sindikata u vezi s naknadom u iznosu od 1.080 konvertibilnih maraka.

- Prema preporuci Vlade FBiH, neoporezivu naknadu u navedenom iznosu radnicima mogu isplatiti poslodavci, što TK i ZZO, kada govorimo o zdravstvenim ustanovama, nisu. Osnivači domova zdravlja su gradovi i općine, osnivačka prava na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli su podijeljena između FBiH i TK, dok je Vlada TK osnivač samo JZU Opća bolnica "Dr Mustafa Beganović" Gračanica te bi nalog o korištenju sredstava i isplati naknade od 1.080 KM mogao biti upućen samo prema Bolnici u Gračanici - navode iz Vlade TK.

Ukoliko ne bude dogovora, zdravstveni radnici već za narednu sedmicu najavljuju proteste u Tuzli, nakon kojih će uslijediti generalni štrajk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.