open-navfaktor-logo
search
Neslaganje
Zelenski javno kritizirao Klička: Nije dobro obavio posao u Kijevu
U rijetkom javnom neslaganju ukrajinskih čelnika, predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička da nije obavio dobar posao organizirajući skloništa za pomoć građanima koji su zbog ruskih napada ostali bez struje i vode.
26.11.2022. u 08:11
get url
text

Usljed ruskih raketnih udara na energetsku infrastrukturu vlasti su otvorile hiljade tzv. "nepobjedivih" centara u kojima se ljudi mogu zgrijati, dobiti vodu, internet i telefon. U sinoćnjem obraćanju Zelenski je sugerirao da gradonačelnik Vitalij Kličko i njegovi saradnici nisu učinili dovoljno.

- Nažalost, lokalne vlasti nisu obavile dobar posao u svim gradovima. Posebno je puno pritužbi bilo u Kijevu... Da budem blag, treba više raditi. Molim, obratite pažnju, ljudima u Kijevu treba više pomoći, brojni su bez struje 20, 30 sati. Očekujemo od gradonačelnika kvalitetan posao - dodao je Zelenski.

On je također kritizirao one koji su, kako je rekao, lagali u službenim izvještajima, ali nije naveo na šta konkretno misli. Dosad je otvoreno više od 4.000 centara.

Radi se o neuobičajenim izjavama budući da je Zelenski od početka rata pokušavao ostaviti dojam nacionalnog jedinstva i obično je hvalio druge dužnosnike. Kličko, 51-godišnji bivši bokser, izabran je za gradonačelnika Kijeva 2014. Njegov ured zasad nije reagirao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.