open-navfaktor-logo
search
Globalni problem
Zelenski: Potencijalna katastrofa, "zarobljeno" 22 miliona tona žitarica zbog ruske blokade luka
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je skoro polovina ukrajinskog izvoza žitarica trenutno obustavljena jer Rusija nastavlja da blokira glavne izvozne rute zemlje kroz Crno i Azovsko more, nazivajući situaciju potencijalnom "katastrofom" za globalnu sigurnost hrane.
28.05.2022. u 09:42
get url
text

Obraćajući se indonezijskom istraživačkom centru za spoljnu politiku na online forumu u petak, Zelenski je rekao da se 22 miliona tona žitarica danas čuva u silosima.

- Ne možemo ih isporučiti na međunarodna tržišta gdje su potrebni u ovom trenutku - dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je također rekao da su procjene UN-a da bi glad mogla pogoditi dodatnih 50 miliona ljudi ove godine bile "konzervativna" procjena, što implicira da će broj pogođenih biti veći.

- Glad ne dolazi sama, ona je uvijek praćena političkim haosom koji pogoršava situaciju, uništava živote ljudi, stvara nesigurne uvjete za obične ljude. U julu, kada će mnoge zemlje iscrpiti svoje zalihe prošlogodišnje žetve, postat će očigledno da katastrofa zaista dolazi - upozorio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je također prihvatio poziv da prisustvuje samitu G20 u Indoneziji u novembru. Pozvao je domaćine da uključe "samo prijateljske nacije", sugerirajući da Rusija treba biti isključena sa samita na Baliju, javlja CNN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.