open-navfaktor-logo
search
Kandidat za Predsjedništvo
Željko Komšić objavio svoj izborni program: Naš san je da BiH u potpunosti bude građanska država
Demokratska fronta objavila je izborni program Željka Komšića, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
25.08.2022. u 11:55
get url
text

Dokument pod nazivom "Hrabro i pošteno za građansku državu – Programski principi političke borbe za društvo jednakih građana i građanki", sadrži osnovne političke smjernice u aktuelnom i budućem političkom djelovanju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Savremena država Bosna i Hercegovine izgrađena je na temeljima hrabrosti i poštenja dvije antifašističke generacije. Prva generacija pripadala je Narodnooslobodilačkom pokretu a druga Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Naslanjajući se na tu tradiciju, samo uz hrabrost i poštenje možemo nastaviti graditi institucije države Bosne i Hercegovine i ostati na pravoj strani historije.

Današnja borba za državu prije svega je borba za njene institucije. Protekle četiri godine obilježene su upravo takvom borbom. Stalni napadi separatista u najvećoj mjeri su odbijeni. Za korak dalje u jačanju institucija države nužna je pobjeda probosanskih i građanskih političkih opcija koje neće kalkulirati sa državom, njenim institucijama te unutarnjim i vanjskopolitičkim prioritetima, definiranim odlukama institucija. Država će opstati i razvijati se samo ako njene ključne institucije kontroliraju državotvorne političke snage. Za tu kontrolu borimo se pošteno i bez kalkulacija, a na svojoj strani u borbi želimo vidjeti sve one političke i društvene snage, građane i građanke, koji nemaju druge domovine do Bosne i Hercegovine!

Etničko-konstitutivno uređenje države Bosne i Hercegovine izvor je stalnih sukoba. Na mjesto tog koncepta mora doći snažnije zalaganje za ideju građanske države. Ta ideja nije ničije stranačko vlasništvo nego kolektivno dobro, političko i historijsko naslijeđe prvomartovske Republike Bosne i Hercegovine. Sve presude Evropskog suda za ljudska prava daju nam puno pravo da se nastavimo boriti za građansku državu na principu jedan čovjek – jedan glas. Niko u državi Bosni i Hercegovini neće biti manje Bošnjak, Hrvat, Srbin, Jevrej ili Rom ukoliko odbacimo prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda, koji je pred svim sudovima, evropskim i svjetskim institucijama prokazan kao glavni kočničar napretka države Bosne i Hercegovine.

Ono što je u demokratskom svijetu normalno, nama u Bosni i Hercegovini još uvijek je samo san. Svjesni smo da ostvarenje tog sna ne može doći preko noći, ali nikada nećemo odustati od njega. Odustajanje od tog našeg sna uvod je u ostvarivanje snova onih koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini. Stoga se borba za građansku Bosnu i Hercegovinu mora nastaviti. Borba je proces, ali naš san je da najkasnije na stotu godišnjicu državnosti Bosna i Hercegovina u potpunosti bude građanska država.

Bez političkog suvereniteta države, koji nam zvanični Zagreb i Beograd pokušavaju preoteti putem potpune kontrole domova naroda, nemoguć je ekonomski suverenitet države Bosne i Hercegovine. Samo u državama s punim političkim suverenitetom građani i građanke mogu u potpunosti upravljati svojim resursima i javnim dobrima.

Od Dejtonskog sporazuma pa sve do danas živimo u sistemu konstitutivnih etničkih zajednica koji zanemaruje ulogu građanina. Takav sistem ne samo da ostavlja susjedima mogućnost miješanja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine nego proizvodi korupciju, kriminal i nepotizam. Konstitutivnost i korupcija su dva oka u glavi, nerazdvojno povezana, i jedno ne funkcionira bez drugoga. Mi gradimo građanski sistem u kojem etnička pripadnost neće biti ni privilegija ni mana bilo kome pri ostvarivanju njegovih ljudskih, građanskih, radnih i drugih prava.

Radimo na jačanju građanskog principa koji podrazumijeva da su lični kvalitet građanina, njegova sposobnost, obrazovanje, moral i čast ispred pripadnosti nekoj etničkoj zajednici. Vjerujemo u običnog građanina Bosne i Hercegovine, u ono što taj građanin jeste kao takav, a ne u ono što je po porijeklu i identitetskom pripadanju. Građanska država ne traži od bilo kojeg Bošnjaka, Hrvata, Srbina, Roma, Jevreja ili drugog građanina Bosne i Hercegovine da se odrekne svog etičkog ili vjerskog identiteta. Zalažući se za ravnopravnost svih građana, zalažemo se i za jačanje tih identiteta.

Želimo stvoriti jednake mogućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine, gdje će do izražaja doći individualni kvalitet nauštrb pogodovanja zbog pripadnosti nekoj političkoj stranci ili etničkoj skupini. Samo u takvom ambijentu moguć je progres pojedinca i društva u cjelini. Smatramo da samo građanska država može ponuditi takav ambijent, ambijent zdrave konkurencije i u političkom i u ekonomskom smislu, ambijent nadmetanja u dobru i privređivanju, nasuprot ambijentu etničkih podjela, stranačke korupcije i nepotizma. Takav ambijent može osigurati samo pravedna vladavina demokratske većine.

U godinama iza nas pokazali smo da smo spremni donositi teške, nekada i nepopularne odluke, za koje je vrijeme pokazalo da su bile ne samo hrabre nego i ispravne. Nikada nismo niti ćemo kalkulirati sa interesima države. Uvijek ćemo iskreno zastupati sve ono za što duboko vjerujemo da je u interesu države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. I u budućnosti ćemo tako nastaviti, ohrabrujući sve druge i političke stranke i pojedince da se bezrezervno stave u zaštitu interesa države Bosne i Hercegovine, te da o ključnim državnim interesima ne samo pronađemo zajednički jezik nego da i tu vrstu zajedničkog jezika provedemo u djela.

Nikada nećemo odustati od borbe za domovinu, nikada mi nećemo unositi razdor među one koji su za državu Bosnu i Hercegovinu. Uvijek ćemo biti tu, zajedno sa drugima, riješeni da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo živjeli u boljoj i normalnoj državi, jer domovina je najvrijednije što imamo, navodi se između ostalog u programu, saopćio je DF.

U galeriji pročitajte kompletan sadržaj Programskih principa političke borbe za društvo jednakih građana i građanki.

{$galerijaFotografija}

Izborni program Željka Komšića - 25. 8. 2022.
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.