open-navfaktor-logo
search
Magistrica farmacije
Zenaida Hasić v. d. direktorice Apoteka Sarajevo, Vranić konstatovao da je odmah vidljiv pomak
Zenaida Hasić, magistrica farmacije, imenovana je za vršiteljicu dužnosti direktorice Javne ustanove Apoteke Sarajevo.
08.10.2021. u 13:52
get url
text

Vlada KS Hasić je imenovala na ovu poziciju nakon što je smijenjen raniji direktor Nedim Hrelja kojem Skupština KS nije usvojila izvještaj.

Ranije je Hrelja za Faktor kazao da neusvajanje izvještaja ove javne ustanove smatra neopravdanim.

- Zastupnici su postavljali pitanja koja su daleko izvan onoga što smo mi uradili u 2019. godini i sa ponosom stvarno mogu istaći da smo imali značajne rezultate krajem 2019. godine nakon zatečenog stanja, a koje su u mnogome doprinijele za sjajan rezultat i sve ono što će se desiti u 2020. godini. Nakon sanacionog plana i nakon zaista značajnih poslovnih uspjeha krajem 2019. godine uspjeli smo trasirati sve ono što smo realizirali u 2020. godini. Smatram se ekspertom iz svoje oblasti, a u konačnici odlučuje politika. Ja sam posvećen svom poslu i svojim zadacima, a šta će Skupština kao vlasnik JU Apoteke Sarajevo odlučiti, to zaista ne mogu reći – kazao je Hrelja ranije za Faktor.

Hasić je bila zaposlena u Bosnalijeku gdje je obnašala i menadžerske funkcije.

Navodno je Hasić rodica supruge Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, stranke koja čini "Trojku" u vlasti u Kantonu Sarajevo koja i imenuje svoje kadrove na direktorske i druge pozicije u KS.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić u septembru je posjetio Javnu ustanovu Apoteke Sarajevo gdje je, kako je saopćeno iz Vlade KS, razgovarao sa v. d. direktorice Zenaidom Hasić i njenim saradnicima.

- Konstatovano je kako se za kratak period mandata aktuelne v. d. direktorice mnogo uradilo. Ministarstvo zdravstva je izrazilo punu podršku ovoj ustanovi i njenom budućem radu, a u narednom periodu planiran je i obilazak poslovnih jedinica JU Apoteke Sarajevo – saopćeno je iz Vlade KS tom prilikom. 

Što ne čudi kada je ministar zdravstva SDP-ovac, a imenovana bliska članovima ove stranke.

Ranije je, podsjećamo, Vlada KS imenovala Upravni odbor JU Apoteke Sarajevo nakon čega je reagirao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS jer je utvrđeno da UO nije imenovan u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine i članom 26. Statuta ove javne ustanove. Nakon toga Vlada je izmijenila odluku.

Prvobitno su za v. d. članova UO imenovani Tamer Bego, Nedim Dizdarević, Lejla Dumanjić, Maja Delić i Ada Huskić.

A Ured je utvrdio kako su u ime Apoteka Sarajevo kao članovi UO imenovani Maja Delić, zaposlena na radnom mjestu voditelja odjeljenja marketing, po stručnom zvanju magistar menadžmenta, te Ada Huskić, zaposlena na radnom mjestu rukovodilac službe za pravne poslove, po stručnom zvanju bachelor prava.

VEZANI TEKST - Vlada donijela novu odluku nakon uočenih nepravilnosti prilikom imenovanja UO Apoteka Sarajevo

- Dakle, evidentno je da nijedan od dva predstavnika ustanove nije iz reda zdravstvenih radnika, što je suprotno odredbama člana 64 Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i člana 26 Statuta JU Apoteke Sarajevo – navedeno je u informaciji koju je Ured ranije dostavio Vladi.

Nakon što je Ured zatražio od Vlade da se očituje o uočenim neslaganjima sa odredbama Zakona i Statuta, Vlada je promijenila svoju odluku, te je umjesto Maje Delić u UO imenovana v. d. članice Hajra Eskić.

Eskić je, prema podacima Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, magistar farmacije zaposlena u Apotekama Sarajevo na mjestu rukovodioca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.