open-navfaktor-logo
search
Prate se brojke
Zimski raspust u ZDK produžen sedam dana zbog epidemiološke situacije
Nastava u školama na području Zeničko-dobojskog kantona prolongira se za sedam dana, odnosno zimski raspust će trajati sedam dana duže.
20.01.2022. u 12:46
get url
text

Kako je za Faktor pojasnio ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić, na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba odlučili su da upute preporuku Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK da prolongira početak nastave u osnovnim i srednjim školama.

- To je usvojeno i mi smo odluku proslijedili Ministarstvu, a oni će u toku dana obavijestiti škole o tome – kazao je Jupić.

Podsjećamo, djeca u ZDK su trebala sjesti u klupe u ponedjeljak, 24. januara.

- Sljedeće sedmice imamo sjednicu Kriznog štaba kada ćemo donijeti nove naredbe i pratit ćemo situaciju, ako se bude pogoršavala, možda prolongiramo još, a ako se bude stanje poboljšavalo, onda ćemu tu mjeru ukinuti i da djeca krenu sa školom – naveo je Jupić.

Pitali smo Jupića da li se razmatrala mogućnost uvođenja online nastave.

- Nismo o tome razgovarali, smatramo da je ovo bolja solucija, posebno jer se online nastava pokazala kao alternativno rješenje i imala je malih nedostataka tako da ovog momenta s obzirom na vanjske temperature, na hladnoću, mišljenja smo da je puno bolje da se na proljeće par dana nadoknadi nego da se uvodi online nastava. Nije nam to neophodno ovog momenta – pojasnio je ministar.

Kaže da sve zavisi od razvoja situacije, te ako se drastično epidemiološka situacija bude pogoršavala, online nastava je jedna od opcija, ali da će taj model izbjegavati.

- Mi trenutno imamo veći broj pozitivnih ljudi nego ikada, ali dobra stvar je da se radi o veoma blagim kliničkim slikama. S obzirom na brojke situacija je loša, ali s obzirom na stanje na terenu situacija nije loša, bolnički kapaciteti su popunjeni nekih 40 posto. I ovo je neki vid prirodne imunizacije, po stavu struke početak kraja ove pandemije i nadam se da će to tako biti – kazao je Jupić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.