open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Život u Kabulu se polako stabilizuje
Nakon što su američke snage napustile zemlju i talibani preuzeli kontrolu u Afganistanu, život u prijestolnici Kabulu polako se stabilizuje.
04.09.2021. u 16:55
get url
text

U subotu su ponovo uspostavljeni domaći letovi nakon što su talibani preuzeli upravljanje aerodromom i zemljom.

S međunarodnog aerodroma "Hamid Karzai" u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, od danas su ponovo uspostavljeni domaći letovi. Nakon duže pauze putnici su se u subotu ponovo ukrcali u avion za Mazari Sharif na domaćem letu na aerodromu koji je pod kontrolom talibana.

Prvi avion izvan zemlje koji je sletio na aerodrom u Kabulu bio je katarski avion s tehničkom ekipom koja je zadužena za ponovno osposobljavanje aerodroma. Nakon toga u Kabul su sletila još dva aviona, jedan iz Katara, a drugi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Također, mjenjačnice u Kabulu u subotu su ponovo počele s radom nakon duže pauze zbog dešavanja u zemlji.

Brojne mjenjačnice, koje su bile zatvorene od 15. augusta, ponovo su otvorile vrata za građane. Mnogi Afganistanci su u subotu stajali u redovima kako bi razmijenili novac i tako mogli da lakše obavljaju​​​​​​​ svakodnevne poslove.

Ponovo su počeli raditi i privatni univerziteti u Kabulu. Manji broj studenata je išao na nastavu, a državni univerziteti još nisu otvoreni.

Zvaničnici talibana najavili su da će univerziteti početi sa radom 7. septembra.

Talibani su, nakon zauzimanja Kabula 15. augusta, preuzeli kontrolu u Afganistanu, a tadašnji predsjednik Ashraf Ghani i visokopozicionirani zvaničnici napustili su zemlju. Mnogi Afganistanci nakon toga odlučili su se na bijeg, uključujući civile koji su pomagali stranim vojnicima ili grupama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.