open-navfaktor-logo
search
Ipak se kopa po Sarajevu
Zna li Mandić za ovo: ViK vrši desetke popravki dnevno, piše li njima Kapidžić dozvole?
Optužbe načelnika Općine Centar Srđana Mandića, kao i lidera Naroda i Pravde Elmedina Konakovića na račun Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i predsjedavajućeg ove Komisije Faruka Kapidžića da u saradnji sa HDZ-ovim ministrom za prostorno uređenje opstruiraju građanima Sarajeva dotok vode, izazvao je dosta reakcija u javnosti.
02.04.2021. u 07:34
get url
text

Mandić i Konaković su na svojim Facebook profilima priložili dokument u kojem Federalno ministarstvo za prostorno uređenje traži mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, a koje se tiče rekonstrukcije vodovodnih cijevi, s obzirom na to da prostor gdje će se rekonstrukcija vršiti nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajevo. Oni su priloženi dokument, u kojem se traži samo mišljenje, okarakterisali kao opstruiranje dotoka vode građanima Sarajeva u režiji SDA i HDZ-a.

Kapidžić je za Faktor demantovao tvrdnje Konakovića i Mandića, kazavši da se za takve namjene dozvola i odobrenje ne trebaju tražiti jer rekonstrukcija vodovodnih cijevi spada pod tehničko održavanje. 

Da su tvrdnje Kapidžića istinite, govori i podatak da je Vodovod i kanalizacija Sarajevo u prethodna 24 sata izvršio najmanje deset radova na području Kantona Sarajevo, u šta se podrazumijeva kopanje i rekonstrukcija vodovodnih cijevi. Rekonstrukcija i radovi vršili su se i u zonama označenim kao Historijski urbani krajolik Sarajevo, kao na primjer ulica Kulovića, Edhema Mulabdića, Zmaja od Bosne, itd.

 

Sudeći prema fotografijama i informacijama sa Facebook stranice ViK-a, da se primijetiti da se dnevno vrše deseci radova i popravki širom Sarajeva. Uzevši u obzir da svakodnevno dolazi do kvarova na dotoku vode u Sarajevu, nerealno je očekivati da je ViK dužan za sanacije, rekonstrukcije i popravke tražiti dozvolu od Federalnog ministarstva za prostorno uređenje, s obzirom na to da bi takvom procedurom građani u dijelovima Sarajeva gdje dođe do kvara danima bili bez vode čekajući dozvolu.

Kapidžić je Mandićev čin ocijenio kao populistički, te objasnio da je za ovo bilo dovoljno samo da ga pozovu i informišu se da im uopće dozvola i ne treba.

- To što oni rade je čisti populizam. Da me je samo nazvao telefonom, objasnio bih mu da uopće ne treba zahtjev za to, niti odobrenje. Oni ovim samo žele da sve ovo prikažu kao katastrofu, da građani ne mogu dobiti vodu zbog Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Mandić mi ne šalje zahtjeve za zgrade koje želi graditi po parkovima, a dotiče se neke vodovodne cijevi za koje mu i ne treba zahtjev. Rekonstrukcija vodovodne cijevi spada u tehničko održavanje, tako da je ovo populistički čin - kazao je Kapidžić ranije za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.