open-navfaktor-logo
search
Albanski prvak
Zrinjski u Tirani: Refik Halili upravlja klubom 14 godina, a prvi potez mu je bio angažman bh. legende
KF Tirana, najuspješniji albanski klub i aktuelni prvak te zemlje naredni je rival mostarskom Zrinjskom na eurosceni.
17.07.2022. u 18:16
get url
text

Tirana će ugostiti Zrinjski na "Air Albania" stadionu u utorak od 20 sati. Radi se o fudbalskom zdanju koje je ove godine ugostilo finaliste prve sezone Konferencijske lige.

Albanski prvak domaće utakmice u prvenstvu igra na Selman Stermasi stadionu, koji ne ispunjava evropske kriterije.

Tirana je, kao i Zrinjski, evropski put počela u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a u prvom pretkolu zaustavio ih je Dudelange iz Luksemburga koji je slavio u oba susreta.

Ukupna tržišna vrijednost albanskog prvaka iznosi 5,78 miliona eura, dok specijalizirani portal Transfermarkt procjenjuje Mostarce na 8,6 miliona eura.

Najskuplji igrač u timu Tirane je Taulant Seferi, golgeter vrijedan 650.000 eura. On je prošle sezone u 35 prvenstvenih mečeva zabio 18 golova i 10 puta asistirao. Za reprezentaciju Albanije odigrao je 10 utakmica i postigao jedan pogodak.

Kapiten Tirane je Marsel Ismajlgeci. Ima 22 godine i više od 100 nastupa za klub. Na klupi sjedi domači stručnjak Orges Shehi, koji je ranije imao angažman u Skenderbeuu i Kukesiju.

Tirana je titulu u Albaniji osvojila ukupno 26 puta, a ima 16 pehara državnog Kupa.

Klub funkcionira po principu javno-privatnog partnerstva. Refik Halili u vlasništvu je 66 posto kluba, a preostali paket od 34 posto kontrolira općina Tirana.

Refik Halili je osnivač i vlasnik jedne od vodećih albanskih industrijskih kompanija Halili Sh.pk.

Klubom vedri i oblači od maja 2008. godine. Kada je započeo posao kao predsjednik Tirane, njegov prvi korak bio je angažman Bake Sliškovića na mjesto šefa stručnog štaba. Veza nije dugo trajala, Slišković je otišao poslije nekoliko mjeseci.

Svojevremeno je za Tiranu igrao i Mladen Žižović, bivši fudbaler, a kasnije i trener Zrinjskog.

Najuspješniji albanski tim ranije nije igrao evropske mečeve s bh. timovima.  Evropskim uspjesima ne mogu se pretjerano pohvaliti u novijoj historiji, s obzirom na to da su nastupe uglavnom završavali u prvoj, ili drugoj rundi UEFA-inih takmičenja. Izuzetak je sezona 2020/21. kada su igrali play-off za plasman u Evropsku ligu, ali ih je zaustavio švicarski Young Boys.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.