open-navfaktor-logo
search
Brine za zarobljenike
Biden: Treba napraviti humanitarnu pauzu u ratu između Izraela i Hamasa
Američki predsjednik Joe Biden, kada je u srijedu navečer odgovarao na upit iz publike na predizbornom događaju u Minnesoti, rekao je da misli da bi trebalo napraviti humanitarnu "pauzu" u ratu između Izraela i Hamasa kako bi se "zarobljenici" izvukli iz Gaze, prenosi AFP.
02.11.2023. u 08:11
get url
text

Osamdesetogodišnji demokrata držao je govor za oko 200 pristalica u sjevernoj američkoj državi kada mu je jedna žena iz publike doviknula.

- Kao rabin, trebam da vas pozovem na prekid vatre odmah - rekla je ona, misleći na smrtonosni sukob između Izraela i Hamasa.

Predsjednik je odgovorio:

- Mislim da nam je potrebna pauza. Pauza znači davanje vremena da se zatvorenici izvuku.

Upitana o njegovim primjedbama, Bijela kuća je kasnije pojasnila da je predsjednik pod "zarobljenicima" mislio na taoce koje drži Hamas.

Biden je dalje nastavio komunikaciju sa ženom, nazivajući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po nadimku Bibi.

- Ja sam tip koji je uvjerio Bibija da pozove na primirje kako bi pustio zatvorenike napolje. Ja sam tip koji je razgovarao sa (egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom El-) Sisijem da ga uvjeri da otvori vrata duž granice Gaze s Egiptom da se omogući oslobođenim taocima da odu - rekao je Biden.

Biden je naznačio da je razgovarao o nedavnom oslobađanju dva američka taoca koje je ranije držala palestinska grupa.

Bijela kuća je ranije pozivala na "humanitarne pauze" kako bi se omogućila isporuka pomoći u Gazu ili izvođenje evakuacije, ali je do sada odbijala razgovarati o prekidu vatre, vjerujući da bi to bilo isključivo na ruku Hamasu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.