open-navfaktor-logo
search
Štrajkuje glađu
Bivši gruzijski predsjednik Saakashvili prebačen u zatvorsku bolnicu
Bivši gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili, koji štrajkuje glađu od 1. oktobra u zatvoru u Rustaviju, prebačen je u zatvorsku bolnicu.
08.11.2021. u 18:36
get url
text

U saopćenju Uprave zatvorskih službi u Gruziji navedeno je da je Saakashvili prebačen u bolnicu koja pripada 18. zatvoru u četvrti Gldani, glavnog grada Tbilisija.

- Pritvoreni Mikhail Saakashvili prebačen je u zdravstvenu ustanovu radi spriječavanja pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja i zbog veće opasnosti. Postepeno ćemo pružati dodatne informacije javnosti - navodi se u saopćenju.

Demonstracija podrške Saakashviliju očekuje se u 20 sati po lokalnom vremenu na Trgu slobode u Tbilisiju.

Glavna opoziciona stranka, čiji je osnivač Saakashvili, i njezine pristaše protive se njegovom premještaju u zatvorsku bolnicu i traže da bude prebačen u drugu bolnicu.

Gruzijsko tužilaštvo raspisalo je potjernicu za Saakashvilijem, koji je optužen za rastjerivanje opozicionog skupa 2007. godine, oduzimanje imovine osnivaču televizijskog kanala Imedi Badri Patarkachishviliju, korupciju i zloupotrebu položaja te premlaćivanje zamjenika. Gradski sud u Tbilisiju osudio je Saakashvilija na tri godine zatvora 2018. godine zbog zloupotrebe amnestije u slučaju ubistva.

Saakashvili je 2013. godine napustio Gruziju i otišao u Sjedinjene Američke Države nakon što mu je istekao predsjednički mandat.

Potom je ukrajinski predsjednik Petr Poroshenko dodijelio Saakashviliju državljanstvo Ukrajine u maju 2015. godine. Saakashvili je imenovan guvernerom Odese, no dao je ostavku na tu funkciju 2016. godine.

Gruzijsko državljanstvo oduzeto mu je 4. decembra 2015. godine, a Saakashvili, koji je u Ukrajini osnovao Stranku pokreta novih snaga, bio je u opoziciji.

Novi ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskiy prošle godine je ponovo dao ukrajinsko državljanstvo Saakashviliju.

Saakashvili je predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne reforme Ukrajine od 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.