open-navfaktor-logo
search
Napravit će procjene
Erdogan: EU se pokušava udaljiti od Turske, možemo se i razići ako bude potrebno
Evropska unija se pokušava udaljiti od Turske, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, komentarišući izvještaj Evropskog parlamenta za Tursku za 2022. godinu, te poručio kako će Ankara napraviti neophodne procjene i da se može razići s EU ako bude potrebno.
16.09.2023. u 13:53
get url
text

Erdogan je govorio na konferenciji za novinare u Istanbulu pred polazak na sastanak Generalne skupštine UN-a u New Yorku sljedeće sedmice.

Govoreći o procesu pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji, Erdogan je rekao kako će Ankara napraviti neophodne procjene oko nedavnog razvoja događaja.

- Nakon ovih procjena možemo se razići s EU ako bude potrebno - poručio je Erdogan.

Komentarišući izvještaj Europskog parlameta o Turskoj za 2022. godinu, Erdogan je poručio kako se "EU pokušava udaljiti od Turske".

Erdogan se također osvrnuo na proces prisutpanja Švedske NATO-u, još jednom poručivši kako ta zemlja mora ispuniti svoje obaveze.

- Prije svega, Švedska mora ispuniti svoju dužnost. Nije dovoljno pripremiti zakon, potrebno ga je provesti. Ako dopuštaju teroristima demonstracije pod zaštitom švedske policije, to znači da ne ispunjavaju svoje obaveze - rekao je Erdogan, te dodao:

- Zapad uporno govori "Švedska, Švedska". Mi kažemo da ne možemo reći da ili ne dok naš parlament ne odluči.

Turska je proširila prijedlog za vođenje trosmijernih pregovora o azerbejdžanskoj regiji Karabah, uključujući te dvije zemlje i susjednu Armeniju, istovremeno izražavajući spremnost za četverostrane razgovore koji bi uključivali Rusiju, rekao je danas Erdogan.

- Njima (Azerbejdžanu i Armeniji) smo prenijeli naš prijedlog za trilateralni sastanak pod našim vodstvom. Osim trilateralnog pristupa, dali smo i četverostrani prijedlog - kazao je Erdogan.

Rekao je kako na to još nije bilo odgovora, napomenuvši da će o tome razgovarati sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.