open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Operacija na sjeveru Iraka i Sirije nije ograničena samo na zračne akcije
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan signalizirao je kopnenu operaciju u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se uklonila teroristička prijetnja.
AUTOR: Denis Zeba
21.11.2022. u 12:25
get url
text

- Ova operacija na sjeveru Iraka i Sirije nije operacija koja je izvedena nasumično s razmišljanjima 'ko će šta reći, kako će biti'. Kao što smo već rekli, ako neko uznemirava našu zemlju i naš teritorij za to će sigurno platiti cijenu. Kada smo rekli da ćemo jedne noći iznenada doći, to nismo kazali uzalud. Neutralizovali smo 12 ciljeva terorista koji su se ugnijezdili u Kobaniju - rekao je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Katara.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je Turska rano u nedjelju pokrenula operaciju "Kandža-mač", prekograničnu operaciju protiv terorističke grupe YPG/PKK koja ima ilegalna skloništa preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na turski teritorij.

- Ovo nije ograničeno samo na zračnu operaciju - naglasio je Erdogan, dodajući da će odrediti u kojoj mjeri je neophodan udio kopnenih snaga i učiniti neophodne korake.

Turska zračna operacija uslijedila je nakon terorističkog napada prošle nedjelje na prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu, u kojem je ubijeno najmanje šest osoba, a povrijeđena 81 osoba.

Tursko ministarstvo nacionalne odbrane saopćilo je da je operacija izvedena u skladu s pravom na samoodbranu prema članu 51. Povelje UN-a.

Erdogan je rekao da je u operaciji učestvovalo oko 70 aviona, uključujući naoružane bespilotne letjelice, te dodao da je uništeno ukupno 89 terorističkih ciljeva, uključujući skloništa, bunkere, pećine, tunele i skladišta municije.

- U ovom trenutku pogođeno je 45 terorističkih ciljeva na dubini od približno 140 km u sjevernom Iraku i 44 cilja na dubini od oko 20 km u Siriji - dodao je.

Upitan je li Turska o ovoj operaciji razgovarala s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama, Erdogan je odgovorio:

- Nismo imali nikakve razgovore s (američkim predsjednikom Joeom) Bidenom ili (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom u vezi s ovom operacijom. Međutim, i Biden i Putin već znaju da možemo raditi takve stvari u ovoj regiji u bilo koje vrijeme.

Turska je uz SAD u NATO-u, rekao je također Erdogan, napominjući međutim da je Washington nažalost poslao značajne količine opreme, municije i oružja u terorističke zone u Siriji.

Erdogan je upitan i za komentar na susret s egipatskim predsjednikom Abdelfattahom Es-Sisijem tokom boravka u Kataru.

- Rekao sam ranije da možemo otpočeti proces za koji je na ovaj način učinjen korak - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.