open-navfaktor-logo
search
Susreti
Erdogan u Sočiju sa Putinom: Važna poruka za nerazvijene afričke države
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u ponedjeljak u ruskom primorskom gradu Sočiju.
04.09.2023. u 14:14
get url
text

- Poruka koja će biti objavljena na konferenciji za novinare nakon našeg sastanka bit će veoma važan korak prema cijelom svijetu, posebno prema nerazvijenim afričkim državama - rekao je Erdogan prije bilateralnog sastanka sa Putinom.

Erdogan se nalazi u jednodnevnoj radnoj posjeti Sočiju kako bi sa Putinom razgovarao o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i bilateralnim odnosima.

Oživljavanje prošlogodišnjeg historijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane također će biti na dnevnom redu sastanka.

Sastanak guvernera centralnih banaka

Očekuje se da će dva predsjednika nakon sastanka održati i zajedničku konferenciju za novinare. Osvrćući se na trgovinske odnose, Erdogan je rekao da obim trgovine između Turske i Rusije iznosi 62 milijarde dolara.

- Veoma nam je drago što poduzimamo korake ka cilju dostizanja razmjene od 100 milijardi dolara - dodao je Erdogan.

Istakao je da se guvernerka Centralne banke Turske Hafize Gaye Erkan također nalazi u delegaciji tokom posjete Sočiju.

- Vjerujem da je sastanak guvernera naših Centralnih banaka važan za poduzimanje koraka za korištenje domaće valute u bilateralnim odnosima - kazao je Erdogan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je tempo u razvoju odnosa između Rusije i Turske sačuvan.

- Tempo razvoja odnosa između Rusije i Turske, koji je postignut direktnim učešćem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i dalje se održava - rekao je Putin na početku sastanka sa Erdoganom u ruskom primorskom gradu Sočiju.

Putin je kazao da je trgovinska razmjena između Turske i Rusije prošle godine porasla za 86 posto, a trend se nastavio i u 2023.

Razvoj gasnog čvorišta u Turskoj

Dodao je da se nada da će uskoro završiti i pregovore o razvoju gasnog čvorišta u Turskoj.

- Postigli smo napredak i nadam se da ćemo uskoro završiti pregovore o razvoju gasnog čvorišta u Turskoj kako bi energetska situacija u regionu bila stabilnija i uravnoteženija - rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da je Turska postala članica "međunarodnog kluba nuklearnih država" nakon isporuke nuklearnog goriva turskoj nuklearnoj elektrani Akkuyu.

- Sljedeće godine, ako sve bude po planu, puštamo prvi blok. Zanimljive su druge moguće opcije za nastavak naše saradnje po tom pitanju - dodao je Putin.

Dodao je da će s predsjednikom Erdoganom razgovarati i o ukrajinskoj krizi.

- Otvoreni smo i za razgovore o dogovoru o žitu - kazao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u ponedjeljak u ruski primorski grad Soči u sklopu jednodnevne radne posjete čiji cilj je oživljavanje crnomorskog sporazuma o žitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.