open-navfaktor-logo
search
Podijelila iskustvo
Iz nevolje počela obilaziti second hand i naišla na blago: U jednoj za nepuna dva dolara našla Picassove tanjire...
Kada sam odrastala u Italiji, kupovina iz druge ruke nije bila cool. Imigrirali smo u New York 1984. godine, kada sam imala sedam godina. Kao porodica, nismo imali mnogo novca i maksimalno bismo iskoristili prodavnice polovne robe, piše Nancy Cavaliere za The Guardian.
01.03.2024. u 16:21
get url
text
Ilustracija

- Udala sam se 2014. godine, a moj partner i ja smo pokušavali da opremimo svoj prvi iznajmljeni stan. Radila sam tri posla da bih završila fakultet, a novac je oduvijek bio napor.

Prodavnice kućnih potrepština su mi bile toliko stresne, čak sam i plakala u jednoj: sve je bilo tako skupo i bilo je nemoguće bilo šta kupiti. Na kraju sam otišla u radnje polovne robe i bila šokirana onim što su ljudi poklonili. Pronašla sam sofe od 3.000 dolara koje se prodaju za 100 dolara, svijećnjake iz srednjeg vijeka i retro trpezarijske stolove sa stolicama iz 80-ih.

Postavila sam blog kako bih dokumentirala svoja otkrića i pomogla drugima da pronađu sjajne stvari. Među mojim otkrićima su rijetki kombinezon Alexander McQueen iz 90-ih, Gucci komadi iz 70-ih i Oscar de la Renta couture haljine - piše Nancy za The Guardian.

Nancy Cavaliere radi sada u HR-u. Piše da se u pauzama za ručak često izgubim u "polovnim" radnjama, u potrazi za blagom.

- August 2018. je bio posebno nesretan mjesec. Nisam pronašla ništa posebno sedmicama, ali sam odlučila da to uradim posljednji put. U velikoj prodavnici u Queensu, šetala sam kroz prolaze sa stotinama jakni, džempera i farmerki, ali ništa se nije isticalo. Na izlasku sam otišala niz prolaz za kućne potrepštine i gledala kroz porculan kada mi je tanjir zapeo za oko.

Naslikano lice je gledalo u mene. Na crnoj pozadini bile su bijele linije s mrljama tirkizne boje. Bio je to dio seta. Počela sam da zamišljam sve zabavne pejzaže koje sam mogala da napravim za večere. Ploče su bile u savršenom stanju. Okrenula sam jednu i vidio naljepnicu s cijenom od 1,99 dolara. Tada sam vidjela udubljenje na keramici na kojem je pisalo "Picasso".

Želudac mi se stisnuo. Sigurno ne. Poslala sam poruku prijateljici koja radi u antikvitetima, pitajući je da li misli da je to stvarno. Ona je odmah odgovorila da vjerovatno nije, ali bili su cooli da ih ipak kupim - napisala je.

Stupila je u kontakt sa aukcijskom kućom koja prodaje Picasso keramiku. Potvrdili su da su tanjiri autentični. Procijenili su ih na po 5.000 dolara. Aukcija je bila u decembru 2022.

- Licitacija za prvi tanjir počela je sa 5.000 dolara. Aukcionar je udario čekićem kada je prodan za konačnih 8.000 dolara, a ja sam briznula u plač. Drugi je koštao 10.000 dolara – do sada sam jedva mogala govoriti. Kada je zadnji tanjir koštao 16.000 dolara, umalo sam se srušila. Pozvala sam porodicu i jecala u slušalicu. Moji tanjiri od 1,99 dolara upravo su prodati za 34.000 dolara - napisala je.

Novac je uložila na berzu. Još uvijek ide u prodavnice polovne robe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.