open-navfaktor-logo
search
Napadi ne prestaju
Izrael najavio tri faze akcije u Gazi i naredio evakuaciju grada uz granicu sa Libanom, u posljednja 24 sata ubijena 352 Palestinca
Yoav Gallant, izraelski ministar odbrane, predstavio je planove akcije u koje ne ulazi dugoročna okupacija Gaze.
21.10.2023. u 12:33
get url
text

- Bit će tri faze. Sada smo u prvoj, što je vojna kampanja koja trenutno uključuje napade, a kasnije će uključivati manevriranje. Cilj je neutralizacija terorista te uništavanje Hamasove infrastrukture. Druga faza bi uključivala operacije nižeg intenziteta za iskorjenjivanje Hamasovih operativaca, a treća bi povlačenje Izraela i uspostavljanje nove sigurnosne realnosti za građane Izraela - kazao je Gallant, prenosi Wall Street Journal.

No, ministar nije naveo pojedinosti.

Najava Izraela je plan za vremensko ograničavanje akcije u Gazi, ali da to ne znači da misle da će izbjeći širenje sukoba.

Izrael je naredio evakuaciju grada blizu granice s Libanom, što znači da računaju na još jedan front.

Podsjetimo da su Sjedinjene Američke Države naložile svojim građanima evakuaciju iz Libana.

Tokom prethodne noći Izraelci su nastavili bombardiranje u Gazi, uključivši i sakralne objekte.

Najmanje 352 Palestinaca poginulo je u napadima Izraela na blokirani Pojas Gaze u posljednja 24 sata, javlja Anadolija.

Selame Maruf, šef ureda za medije vlade povezane s Hamasom, naveo je da Izrael nastavlja s napadima bez prekida od 7. oktobra.

Istakao je da je 352 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na različite dijelove Gaze u posljednja 24 sata.

Maruf je pozvao da granični prijelaz Rafah ostane otvoren cijelo vrijeme kako bi se osigurao ulazak pomoći je potrebna Pojasu Gaze.

Izrael je danas savjetovao svojim građanima da ne putuju u Jordan i Egipat i pozvao one koji su u te dvije zemlje da odmah odu, navodi se u saopćenju iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

- Izrael je dodatno podigao svoje upozorenje za putovanja u Maroko na nivo tri savjetujući građanima da ne putuju u tu zemlju - objavljeno je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.