open-navfaktor-logo
search
Agresija
Izrael uništava kulturnu baštinu bombardujući džamije, crkve i muzeje u Gazi
Izrael je direktno ciljao palestinsko kulturno naslijeđe i uništio desetine historijskih objekata u napadima koje je pokrenuo na Pojas Gaze 7. oktobra.
07.12.2023. u 14:56
get url
text

U napadima od 7. oktobra ubijeno je 16.248 Palestinaca, uključujući 7.112 djece i 4.885 žena, a više od 43.000 ljudi je ranjeno u napadima koje Izrael izvodi već dva mjeseca.

Bombarduju naselja, bolnice, škole, džamije i crkve u blokiranom Pojasu Gaze.

Izrael i dalje direktno gađa historijsko i kulturno nasljeđe Gaze.

Ni džamije u kojima su se čuli ezani, ni crkve u kojima su zvonila zvona nisu pošteđene bombardovanja izraelske vojske.

U Pojasu Gaze, koji je pod izraelskim bombardovanjem, nalaze se najstariji vjerski objekti hrišćanstva, kao i islamski spomenici.

Izraelski avioni danas su bombardovali historijsku džamiju Osman bin Kashkar u Starom gradu u Gazi.

U napadu je oštećena džamija koja je sagrađena 1223. godine i jedna je od najstarijih građevina u Gazi, a povrijeđene su desetine ljudi.

Izraelska vojska uništila je devet izdavačkih kuća i biblioteka širom Pojasa Gaze od 7. oktobra.

Djelomično ili potpuno srušen je 21 kulturni centar, tri umjetnička i produkcijska studija i 20 historijskih zgrada, uključujući džamije, crkve i muzeje na području Starog grada.

Prema informacijama koje je prikupio novinar Anadolu iz izvora palestinskog Ministarstva kulture i zvanične novinske agencije WAFA, u izraelskim napadima uništene su mnoge istaknute historijske i kulturne građevine.

Velika Al-Omari džamija

Velika Al-Omari džamija se nalazi u Starom gradu Gaze. Najstarija je i najveća džamija na tom području, a datira još prije kršćanstva i islama.

Prostire se na površini od 4.100 kvadratnih metara.

Džamija je imala 38 stubova i čvrstog mramora, koji odražavaju raskoš drevne arhitekture u gradu Gazi.

Izvorno je ova džamija, poznata i kao Velika džamija bila crkva koju je osnovala bizantska kraljica Eudokija. Kada je Gaza osvojena u danima halife Omara ibn al-Hattaba, ova crkva je postala džamija, a tu su podignuti mihrab i minber. Zovu je Omari – džamija po halifi Omaru, a Velika džamija jer je najveća džamija u Gazi.

Munara džamije stara 1400 godina uništena je u izraelskom bombardovanju, a oštećen je i dio džamije.

Crkva Svetog Porfirija

Grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija, koja se nalazi u okrugu Zeytun na jugu grada Gaze i izgrađena u 4. vijeku, poznata je kao "treća najstarija crkva na svijetu".

Crkva u kojoj su se stotine raseljenih kršćana sklonile u Gazi uništena je izraelskim bombardovanjem.

U napadu je poginulo 18 kršćana iz Gaze koji su se sklonili u crkvu.

Grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija, pridružena Anglikanskoj crkvi u Al-Qudsu (Jerusalem), nalazi se otprilike 250 metara od baptističke bolnice Al-Ahli u Gazi, koju je Izrael bombardovao 17. oktobra, uzrokujući smrt stotina ljudi.

Muzej Rafa

Muzej Rafa, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze i u kojem se nalaze historijski artefakti i kulturni centar, uništen je u izraelskom zračnom napadu 11. oktobra.

"Neprocjenjivi" historijski artefakti kao što su novčići, bakreni i zemljani predmeti u muzeju ostali su ispod ruševina.

Direktorica muzeja Suheyla Shahin, u objavi na svom nalogu na društvenim mrežama nakon rušenja, izjavila je da "ni jedan kamen na kamenu nije ostao u muzeju, koji je osnovan uz velike napore".

Zafer ed-Demri džamija

Džamija Zafer ed-Demri, koja se nalazi u okrugu Shujaiyya u Gazi i izgrađena 1360. godine, bila je jedna od vodećih historijskih građevina u Pojasu Gaze. Džamija je potpuno uništena u izraelskom bombardovanju. Džamija, koja je također bila meta izraelskih zračnih napada na Gazu 2014. godine, pretrpjela je velika oštećenja, a 2015. godine je restaurirana.

Bizantijska crkva

Bizantijska crkva na području Jabalie na sjeveru Pojasa Gaze, jedna je od najstarijih crkava u regiji Bilad al-Sham.

Izgrađena je u 5. stoljeću nove ere. Crkva je potpuno uništena u izraelskom bombardovanju.

Manastir Svetog Ilarija

Historijska građevina, koja se nalazi u Deir el-Balahu u centralnom dijelu Pojasa Gaze i koja se naziva i "Khidrova grobnica", prvi je kršćanski manastir koji je u Palestini podigao sveti Ilarije.

Građevina, čiji je dio bombardovan tokom zračnih napada izraelske vojske, bio je najstariji manastir koji je još uvijek postojao u Palestini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.