open-navfaktor-logo
search
Napadi velikih razmjera
Izraelska vojska pod opsadu stavila Khan Younis, grad na jugu Pojasa Gaze
Izraelska vojska saopćila je da su njene kopnene trupe pod opsadu stavile Khan Younis, najveće naselje na jugu Pojasa Gaze.
23.01.2024. u 10:38
get url
text

Izraelska vojska pojačala je svoje napade na grad Khan Younis proteklih dana, za koji je ranije tvrdila da je "sigurna regija", a početkom prošlog mjeseca ga je proglasila "ratnom zonom".

Khan Younis je proteklih dana na meti žestokih izraelskih napada sa kopna, iz zraka i sa mora.

- Izraelske snage izvele su napade velikih razmjera u posljednja 24 sata i Khan Younis je okružen kopnenim trupama - navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Khan Younis je bio i utočište za desetine hiljada Palestinaca koji su proteklih mjeseci izbjegli sa sjevera Pojasa Gaze. Sada su ponovo primorani da traže sigurnije mjesto i krenuli su južno ka gradu Rafahu.

I Rafah je odveć poprište humanitarne krize koja je izazvana prilivom prognanika sa sjevera pa trenutno broji 1,2 miliona stanovnika, što je četiri puta više od njegove populacije prije početka izraelskih napada.

Zbog nedostatne infrastrukture, izbjegli u Rafahu uglavnom borave u neuvjetnim šatorskim naseljima.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je da je u izraelskim napadima u posljednja 24 sata ubijeno još najmanje 195 Palestinaca, a da su povrijeđene još 354 osobe.

Tako je broj ubijenih od početka izraelskih napada povećan na 25.490, a broj povrijeđenih na 63.354.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.