open-navfaktor-logo
search
Sporenja
Je li stav Krišto o legitimnosti bh. agentica i stav Vijeća ministara: Helez će poslati pismo Sudu u Strazburu
Zukan Helez, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto i ministar odbrane Bosne i Hercegovine, poslat će pismo Evropskom sudu za ljudska prava, nakon što je Krišto ovom sudu uputila dopis i iznijela svoj stav da su agenti BiH pred Evropskim sudom legitimni, nezvanično je rečeno u Vijeću ministara BiH.
13.11.2023. u 16:00
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Hurtić: Nije podržano da Vijeće ministara BiH razmatra informaciju o bh. agentima, o njihovoj legitimaciji odgovorit će Krišto

Sud u Strazburu tražio je da se Vijeće ministara BiH do 31. oktobra izjasni imaju li bh. agenti Monika Mijić i Harisa Bavčić legalnu i legitimnu akreditaciju.

Ministar za ljudska prava Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, u okviru čijeg se ministarstva nalazi Ured bh. agenta, je prije nepunih 20 dana za Vijeće ministara BiH pripremio informaciju o statusu agentica naše države. Međutim, nije podržano da ta informaciju bude na dnevom redu Vijeća ministara BiH.

Nakon te sjednice Hurtić je izjavio da, kako je shvatio predsjedavajuću Krišto, ona će poslati dopis da agentice imaju legalnu akreditaciju. To se i desilo.

Zanimalo nas je da li su se svi ministri, posebno iz "Trojke", složili da je Krištin stav ujedno stav Vijeća ministara BiH, a ako nije, šta namjeravaju poduzeti. U Vijeću ministara smo dobili informaciju da će Helez uputiti pismo.

Hurtić nas je uputio na Heleza, a ministar Helez je u Dubaiju i nije mogao odgovoriti na pitanja o sadržaju pisma i u čije će ga ime uputiti.

Pitanje legitimnosti agentica je "potegnuto" nakon što je stigla presuda u predmetu Slaven Kovačević protiv BiH, u korist Kovačevića, na koju je agent BiH uložio, uvjetno rečeno, žalbu. U javnosti su se mogla čuti sporenja jesu li agenti legitimni jer su tri godine u statusu vršioca dužnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.