open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Lavrov: Rusija će poslati odgovor o sigurnosnim pitanjima SAD-u i NATO-u u roku od nekoliko sati
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da će Moskva "u roku od nekoliko sati" poslati Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i NATO-u svoj odgovor na prijedloge o sigurnosnim pitanjima.
17.02.2022. u 13:07
get url
text

U obraćanju na konferenciji za novinare u Moskvi, ruskoj prijestolnici, nakon sastanka s italijanskim kolegom Luigijem di Maiom, Lavrov je rekao da će dokument također biti javno objavljen kako bi se izbjegla bilo kakva "pogrešna interpretacija".

- Mi ćemo danas poslati ovo pismo američkoj strani... U roku od nekoliko sati. Nakon što ga pošaljemo Amerikancima, planiramo ga objaviti - kazao je Lavrov.

Obrazlažući odluku da se objavi reakcija Rusije, Lavrov je rekao da je to neophodno kako bi građani mogli razumjeti stavove koje svaka država zauzima.

Kako je kazao, ako se stavovi drže u tajnosti, "kako preferiraju naše kolege iz Washingtona i Brisela", tada će "laži i otvorena propaganda" oblikovati javno mnijenje, uključujući mnoge izvještaje o situaciji na rusko-ukrajinskoj granici.

Rusija je ove sedmice objavila da povlači trupe s granice, ali SAD tvrdi da Moskva šalje još vojnika na granicu.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom ukrajinskom regionu Donbas 2014. godine, nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Rusija je stacionirala hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji "teškim posljedicama".

Zvanična Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu, tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u utorak da su se neke od vojnih jedinica koje su završile svoje dužnosti u sklopu vježbi počele vraćati u baze, a ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne žele rat u Evropi i da su dali prijedloge u vezi s pregovorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.