open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Mašinovođe u Njemačkoj započele najduži štrajk ikada
Njemačke mašinovođe u srijedu su započele svoj najduži štrajk u historiji, tokom spora s Deutsche Bahnom oko plaća i uvjeta rada.
24.01.2024. u 14:50
get url
text

Njemački sindikat mašinovođa (GDL) saopćio je da je štrajk u putničkim vozovima počeo u dva sata ujutro po lokalnom vremenu (1.00 GMT) i trajat će do ponedjeljka u 18 sati (5.00 GMT).

Nacionalni željeznički operater je saopćio da će međugradske, regionalne i prigradske željezničke usluge biti značajno pogođene zbog štrajka do 29. januara. Putnicima se savjetuje da provjere polaske 24 sata prije putovanja, da odgode putovanje ako je moguće i da iskoriste kartu kasnije.

Deutsche Bahn je pozvao sindikat da se vrati za pregovarački sto.

- Sada je vrijeme da se okupimo, pregovaramo, pronađemo kompromise. Spremni smo da se sastanemo u bilo koje vrijeme i na svakom mjestu radi pregovora i razgovora - rekla je portparolka Deutsche Bahna za javni servis ARD.

Najnoviji štrajk je četvrti i najduži prekid rada sindikata tokom trajanja trenutnog kolektivnog pregovaranja sa Deutsche Bahnom. Sindikat insistira na povećanju plaća od 555 eura mjesečno i jednokratnoj premiji za inflaciju do 3.000 evra.

Sindikat traži i smanjenje radnog vremena za radnike u smjenama, sa 38 na 35 sati sedmično, bez smanjenja plaća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.